Baby- en peuterboeken 0-3 jaar


Suzie Ruzie en de stinkvinger
illustraties: Benjamin Leroy
tekst: Jaap Robben


Een boekje met zo'n titel kan al bijna niet meer stuk. Geweldig!
Waar gaat het over? Over Suzie natuurlijk én Hond.


Het is maandag.

Opa slaapt,
en snurkt met open mond.

Hij past vandaag op Suzie.
En natuurlijk ook op Hond.


Suzie en Hond vervelen zich, buiten regent het. De vloer ligt bezaaid met allemaal troep. Het koffiekopje is omgevallen, een muisje komt op het koekje af. Klei, tubetjes verf, plakband, mens erger je niet, allemaal pionnetjes, zelfs de glazen koffiekan en een van Opa's pantoffels waar voetjes aan geplakt zijn, liggen verspreid door de kamer. Opa zelf is ook al voorzien van een getekende bril en snor...
Suzie en Hond weten het even niet meer en staren sloom naar buiten, wat zullen ze nu eens gaan doen?


Ineens heeft Suzie een superidee. Ze heeft een nieuw spelletje bedacht, vertelt ze. Het heet Raad eens wat je ruikt. Hond moet beginnen. Suzie krijgt een blinddoek voor en Hond laat haar aan allemaal lekkere dingen ruiken. Suzie raadt ze allemaal.
Dan is Hond aan de beurt... maar Suzie is niet zo lief als Hond want ze houdt hem een enorm stinkende vinger onder zijn neus. Arme Hond, zijn oren gaan er recht van overeind staan, zo erg stinkt het! Hond wijst van alles aan, is het de stinkende kaas in de koelkast? Is dat wat hij ruikt? Of zijn het Opa's stinkende sokken, of...


Hond raadt het niet, dus verklapt Suzie het maar. Ik heb daarna hardop zitten lachen toen ik las waar de vinger naar stinkt, hoe verzin je het!


Jaap Robben
- o.a. bekend van zijn prachtige roman Birk, zijn fraaie dichtbundels en leuke kinderboeken zoals De Zuurtjes - heeft de tekst van dit boekje in vlot lopend rijm geschreven. Tijdens het voorlezen merk je dat een mooie cadans in zit.

Benjamin Leroy, heeft al meerdere boeken van Jaap Robben geïllustreerd (o.a. De Zuurtjes en Als iemand ooit mijn botjes vindt) en het is te merken dat er een mooie wisselwerking tussen tekstschrijver en tekenaar is. Alles vult elkaar prachtig aan, zowel in de tekst als op de tekeningen blijkt Suzie een klein dwingelandje, ze is niet echt aardig, en dat straalt ze op de afbeeldingen ook uit. De gezichtsuitdrukkingen van zowel Suzie als Hond zijn erg grappig. Ik heb regelmatig zitten grinniken om hun snoeten, vooral als iets behoorlijk stinkt of walmt. Heerlijk die fantasie. 
Echt een kinderboek zoals een kinderboek moet zijn!


ISBN 9789025761653 | Hardcover met ronde hoeken | 32 stevige papieren pagina's | Uitgeverij Gottmer | maart 2016
Afmeting 22,7 x 20,7 cm | Leeftijd 3+

© Dettie, 21 maart 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER