jeugd 4-5 jaar

Isabel Sánches Vegara

https://www.facebook.com/sanchezvegara

https://www.foyles.co.uk/author-isabel-sanchez-vegara

 

Coco Chanel
illustraties: Ana Albero
tekst: Isabel Sánchez Vegara


Als je anders bent dan de rest, word je vanzelf onvervangbaar.

Coco Chanel


In dit eerste boekje uit de serie 'Van klein tot groots' waarin belangrijke, sterke vrouwen uit de wereldgeschiedenis besproken worden, lezen we over het leven van Gabrielle Bonheur Chanel, beter bekend als Coco Chanel (1883-1971). De schrijfster kwam op het idee voor deze serie na de geboorte van haar twee nichtjes, een tweeling. Ze wilde haar nichtjes niet laten opgroeien met de stereotype verhalen over het meisje dat wacht op die ene ware groot liefde. Ze wilde laten zien dat er ook krachtige, zelfstandige en bijzondere vrouwen zijn geweest die hun dromen achterna gingen, dwars tegen alle regels in. Zij zegt over de serie:


"Van klein tot groots
is een eerbetoon aan de dromers, aan diegenen die hun droom najagen ongeacht het schijnbare onmogelijke daarvan. Met dat uitgangspunt ben ik intuïtief verder gegaan. Ik zoek niet naar vrouwen die die de top gehaald hebben in hun werk als ontwerpster, schilder, schrijfster, pilote, onderzoekster of zangeres.  Ik zoek naar authentieke en unieke vrouwen met een grote persoonlijkheid."


'Soms is het moeilijk om in een voor kinderen positief en begrijpelijke taal te schrijven over een zwaar leven van de personen, zoals bijvoorbeeld over het leven van Billy Holiday' weet Isabel Sánchez ons verder nog te vertellen. In dit eerste boekje is het haar gelukkig wonderwel gelukt.


We lezen over het meisje Gabrielle dat op 11 jarige leeftijd wees werd. Vanaf die tijd woonde ze in een nonnenklooster en kreeg daar ook les. Zij was toen al anders dan de rest - Het bovenstaande citaat schreef ze op zeer jonge leeftijd. - en de nonnen waren er niet blij mee.
In dat klooster was zij altijd al met naald en draad in de weer. Later verdiende de veelzijdige Gabrielle haar geld met naaiwerk én met zingen! Het publiek noemde haar Coco en die naam heeft ze aangehouden.


Coco droomde van ontwerpen, van stofjes, van kleding, ze had zoveel ideeën. Uiteindelijk werd ze via haar zelfgemaakte hoeden wat bekender maar ze werd vooral beroemd werd ze om haar kleding en later om haar beroemde parfum, Chanel no 5.  Coco was de vrouw die ervoor zorgde dat mensen beseften dat vrouwenkleding zonder de benauwde, verstikkende korsetten ook prachtig flatteerden.  Door haar comfortabele kleding kregen vrouwen meer bewegingsvrijheid en deed de broek haar intrede. Lang leve Coco!


De afbeeldingen bij het verhaal sluiten mooi aan op het vertelde. - Elk boekje uit de serie wordt overigens door een andere illustrator gemaakt. - De kleuren zijn sober en er zijn veel matte tinten gebruikt wat het boekje, net als Coco, erg stijlvol maakt.
Ik kijk nu al uit naar de volgende delen, ik wil ze allemaal!


ISBN 9789051166545 | Hardcover | 24 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | juli 2018
Nederlandse tekst M.E. Ander | Formaat 24,6 x 20 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 25 oktober 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER