jeugd 10-12 jaar

SlideSs
Inez van Loon


Na Skatespotting en Switchflip is dit alweer het derde boek over de skaterboarders  Levi, Jim, Joep, Kath en Kees.


Het is kerstvakantie en Levi baalt want zijn vriendin Kath is een paar dagen weg. Hij mist haar heel erg maar ja, ze ze vindt het ook leuk om haar oma te zien.  Als Levi de allereerste dag van de kerstvakantie naar buiten kijkt baalt hij dubbel want het heeft flink gesneeuwd en het vriest dat het kraakt. Dat wordt niet buiten skaten. Gelukkig hebben Levi en zijn vrienden de beschikking over hun overdekte skatepark in de oude houtloods. Ze mogen van de gemeente gebruik maken van die loods totdat hij verkocht wordt. Ook hun grote vriend Harry de zwerver maakt gebruik van de loods, hij slaapt daar. Hij zal het nu wel moeilijk hebben in die ijskoude loods. Levi en zij vrienden gaan gauw kijken en gelukkig is alles goed met Harry. De jongens zijn blij als ze horen dat Harry een warme slaapplek heeft gevonden en gaan daarna lekker skaten in hun skatepark. Ondertussen heeft de vader van Kees een oplossing voor het kouprobleem in de loods bedacht.


Er is de vrienden een skatepark beloofd in de oude cacaofabriek maar hoe die plannen er voor staan en wanneer dat park er komt weten ze niet. Ze besluiten eens een kijkje te nemen in die fabriek, daardoor ontmoeten ze Cyril, een bloedmooie meid van hun leeftijd die ook nog eens geweldig kan skaten. Cyril weet wat ze wil en als ze wil snowskaten dan gebeurt dat ook. Zij heeft een stel oude skateboards staan waar de jongens gebruik van kunnen maken. Kees en Joep zijn helemaal weg van Cyril en volgen haar als trouwe hondjes. Tijdens dat snowskaten neemt Cyril ze, over het ijs, mee naar een verlaten, spookachtige boerderij en dan gebeurt er van alles...
Ondertussen maakt Levi zich zorgen om Kath, ze mist Levi ook heel erg. Via msn meldt ze dat iets gebeurd is maar dat wil ze pas vertellen als ze weer thuis is... Ook is ze aanvankelijk niet zo blij met Cyril, maar niets is veranderlijker dan Kath...


Natuurlijk gaat het boek veel over skaten, de groep probeert allerlei nieuwe sprongen uit en geven elkaar goeie skateplekken door. Ben je niet zo bekend met skaten dan kun je achterin het boek bij 'skaten voor dummies' kijken, waarin alle skatetermen die in het boek zijn gebruikt worden uitgelegd.
De zwerver Harry begint langzamerhand steeds belangrijker te worden, je gaat een beetje van die man te houden, je zou hem bijna een eigen boek gunnen.
Het boerderijverhaal maakt het boek spannend maar de afloop had wel wat beter gekund. Het is in feite net als de afloop van de 'bottenvondst' in het vorige boek. Dat werd ook nogal afgeraffeld.
Inez van Loon heeft veel lijnen lopen in deze skateboeken. De verhalen over het skaten zelf, het sociale verhaal rond zwerver Harry, het huisvestingprobleem voor de skaters, een beetje romantiek én een spannend verhaal, dit keer rond de boerderij. Het kan allemaal net maar veel meer moet het niet worden.
Maar eerlijk is eerlijk, als je begint te lezen, blijf je lezen tot het uit is. Het is opnieuw een lekker boek dat vlot wegleest en skaters zullen het helemaal geweldig vinden.ISBN 9789044815177 Paperback 180 pagina's Uitgeverij Clavis maart 2011
Vanaf 12 jaar

© Dettie, 2 juni 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER