jeugd 10-12 jaar

Twee meisjes en het geluk
Inez van Loon


De twee boeken die ik ken van Inez van Loon zijn boeken over skaten. Groot was mijn verrassing toen ik dit boek las. Heel anders dan de stoere avonturen van de vier jongens en het ene meisje dat in die skateboeken voorkomen. Maar de meisjes in dit boek zijn ook geen slome meiden, integendeel, ook zij weten wat ze willen.
Het zijn eigenlijk twee verhalen die uiteindelijk samenkomen, het boek is omkeerbaar, heeft twee covers.


Het ene verhaal gaat over Mei. Zij groeit op in het China van begin 1900. Het is nog in de tijd dat vrouwen ingebonden voetjes hadden. Hoe kleiner de voeten hoe mooier en beter het was. Het was een statussymbool, een vrouw met heel kleine voetjes kon een goed huwelijk sluiten. Maar Mei wil helemaal geen kleine voetjes en zij kijkt met angst en beven uit naar de dag dat haar voeten ook ingebonden worden.  Dan kan ze niet meer rondrennen maar moet ze samen met de andere vrouwen van haar familie gaan borduren.  Mei komt uit een familie van pottenbakkers en wat niemand weet is dat zij stiekem van haar neef Ping leert hoe ze borden moet beschilderen. Ze kan het heel goed, ze werkt heel nauwkeurig en gedetailleerd. Vrouwen mochten niet werken dus alles moet in het geheim gebeuren. Natuurlijk wordt ze wel betrapt maar door allerlei gebeurtenissen loopt alles heel anders dan Mei verwacht had.


Het andere verhaal gaat over Lin, die samen met haar ouders en broertje in het Chinatown van Amsterdam woont. Haar ouders hebben het altijd druk vanwege het Chinese restaurant dat ze runnen, gelukkig woont oma ook bij hun, zij heeft altijd tijd voor haar kleindochter. Lin is geboren in 'Helan' (Holland) en voor haar is het af en toe lastig dat haar ouders nog zo'n Chinees leven leiden.  Lin moet na school eerst haar broertje ophalen en dan gelijk naar huis. Ook willen haar ouders dat  zij naar de Chinese school gaat op zaterdag zodat zij ook het Chinese schrift leert schrijven, maar Lin heeft het al zo druk met haar huiswerk. Haar twee vriendinnen zijn wel erg westers volgens Lins ouders. Naar ouderavond komen ze ook nooit, ze kunnen niet weg vanwege het restaurant. Lin krijgt op een dag van haar oma een heel mooi rood kistje, dat was ooit het kistje van haar overgrootmoeder Mei... Alleen ze mag het kistje niet openmaken. Langzamerhand gaat Lin zich interesseren voor haar Chinese afkomst. Als ze met haar familie op vakantie gaan naar China dan vallen alle puzzelstukken in elkaar.

Een bijzonder verhaal dat in hoofstukken om en om door Lin en Mei verteld wordt. Vooral het verhaal van Mei is indrukwekkend en interessant. Erg boeiend geschreven, je wil weten hoe het met die twee meiden verder gaat en hoe ze in 'Helan' beland zijn. Zowel het leven van Mei aan het begin van 1900 als het moderne leven van Lin zijn erg geloofwaardig gebracht. Maar ook hoe de Chinese kultuur voortleeft in het leven van Lin is goed verteld. Achterin staan nog enkele Chinese woorden toegelicht.
Mooi en goed boek. Met veel plezier gelezen.


ISBN 9789044812381 Hardcover 126 pagina''s uitgeverij Clavis april 2010
Leeftijd: vanaf 10 jaar Een 'girls only' boek.

© Dettie, mei 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER