jeugd 10-12 jaar

Speed
Inez van Loon


Nu de loodsen gesloopt zijn, waar Levi, Kees, Joep, Jim, Cyril en Kath hun skatepark hadden, weten ze niet zo goed wat ze moeten doen. Het is zomervakantie en na de vakantie heeft de gemeente aan de kinderen een eigen skateplek in de voormalige cacaofabriek beloofd.

Cyril, de vriendin van Jim, is inmiddels op vakantie en Kath, de vriendin van Levi, kan alleen in de weekenden komen omdat ze in een andere plaats woont. De rest van de groep skate een beetje op de bekende plekken in het dorp maar een echte uitdaging is nergens meer te vinden. Gelukkig hebben de 3 J's - Jon, Jerry en Jef - een te gekke plek gevonden. Een oud zwembad vlakbij een camping. Iedereen bloeit weer helemaal op nu ze weer naar hartelust hun gang kunnen gaan en nieuwe sprongen kunnen uitproberen. Het wordt helemaal leuk als Levi en Joep een baantje kunnen krijgen op de camping, dan kunnen ze daarna gelijk door naar hun nieuwe skateplek. Joep vindt het meisje achter de kassa overigens wel heel erg te gek...
Ondertussen gebeurt er ook van alles wat minder leuk is.


Harry, de zwerver en grote vriend van de kinderen, zal opzichter worden van het nieuwe skatepark. Maar als de kinderen zijn woonboot gaan schilderen gaat er van alles mis en is Harry woedend. Wil hij nu nog wel opzichter worden? En komt dat nieuwe skatepark er eigenlijk wel, want er gebeurt helemaal niets in de cacaofabriek. Tot overmaat van ramp vindt mevrouw Jansen van de gemeente dat het bouwen van zo'n skatepark toch wel veel geld kost! En dan krijgen Jim en Cyril ruzie, en Kath is vriendin met Cyril... als dat maar niet het einde van de skategroep betekent...

De skateboeken van Inez van Loon zitten meestal vol actie, maar in dit deel kwam die actie maar traag op gang. Alles sleept zich aanvankelijk een beetje voort. Het skaten in de pool, zoals het zwembad genoemd wordt, is fijn maar dat weten we op gegeven moment wel. De ruzie met Harry wordt niet echt spannend, ook niet als Harry zoek is. Het baantje op de camping stelt ook niet veel voor in het verhaal.
De oplossing voor het skatepark voel je al mijlenver aankomen dus dat is ook niet iets waar je al nagelbijtend naar uitkijkt. Het meest interessante is dit keer de gebeurtenis rond Jon, die op zoek naar zijn vader is.
Het gekke is dat aan het eind van het boek ineens in een sneltreinvaart allerlei oplossingen en onthullingen komen. Dat is jammer, het voelt als afraffelen. Kortom, de gebeurtenissen in het verhaal zijn niet mooi verdeeld. Je krijgt zelfs een beetje het gevoel dat alles wat op het eind gebeurt helemaal niet kan in zo'n korte tijd.
Jammer want de skatewise boeken van Inez van Loon zijn meestal erg leuk en lekker spannend.
Volgende keer beter zullen we maar zeggen en dat gaat vast lukken.


ISBN 9789044821239 Paperback 215 pagina's Uitgeverij Clavis augustus 2013
Leeftijd 12+

© Dettie, 6 september 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER