jeugd 10-12 jaar

height=De IJzerproef
Deel 1 van de Magisterium-serie
Holly Black & Cassandra Clare

Alastair Hunt haat het Magisterium en alles waar de prestigieuze school voor magiërs voor staat. Alastair houdt het Magisterium verantwoordelijk voor de dood van zijn vrouw Sarah die omkwam tijdens het IJzige Bloedblad. Alastair heeft magie afgezworen en voedt zijn zoon Callum ver buiten bereik van magiërs op. Eén ding weet hij zeker: zijn zoon zal de school nooit en te nimmer bezoeken.

De twaalfjarige Callum Hunt is een buitenbeentje. Zijn eigenwijze karakter levert hem weinig vrienden op en hij wordt gepest. Callum is geboren met een beschadigd been en ondanks talrijke operaties heeft Callum nog altijd een slepende tred. Bovendien doet zijn been vaak pijn. Binnenkort moet Callum deelnemen aan de IJzerproef, de toelatingstest van het Magisterium. Hij is vastbesloten de verplichte test te verknallen. Zijn vader heeft hem immers geleerd het Magisterium te haten.

Alleen magiërs zijn op de hoogte van het bestaan van het Magisterium dat zich in een uitgebreid grottenstelsel bevindt. Kinderen die over magische krachten beschikken zijn verplicht een opleiding aan het Magisterium te volgen. Het is belangrijk dat magiërs hun toverkrachten leren te beheersen. Een magiër zonder training is als een ongeleid projectiel en kan zichzelf en anderen zwaar verwonden. Toverkracht kan gevaarlijk zijn als een magiër zijn of haar krachten niet kent.

De test verloopt succesvol. Callum haalt de laagste score van iedereen en haalt opgelucht adem. Het is uitgesloten dat hij een opleiding aan het Magisterium zal gaan volgen. Tot zijn grote ontzetting wordt hij toch uitgekozen. Meester Rufus besluit hem als leerling aan te nemen. Alastair Hunt is woedend maar meester Rufus blijft bij zijn besluit. Woedend werpt Alastair een mes richting zijn zoon. Even lijkt het alsof hij zijn eigen kind wil verwonden maar het mes, dat eens van Callums moeder was, is bedoeld als geschenk. Toch?

Callum neemt zich voor het Magisterium zo snel mogelijk te verlaten. Meester Rufus leidt naast Callum ook Aaron en Tamara op. Het drietal krijgt een eigen woonruimte toegewezen en brengt het grootste gedeelte van de dag met elkaar door. Voor het eerst in zijn leven sluit Callum vriendschap en langzaam laat hij zijn defensieve houding varen. Ook op het Magisterium hebben pestkoppen het op hem voorzien maar in het gezelschap van zijn vrienden trekt Callum zich steeds minder van het pesten aan. Callum weet dat hij het Magisterium moet haten maar de twijfel slaat toe. Callum is gelukkig.

Een opleiding aan het Magisterium volgen is niet zonder gevaar. Twaalf jaar geleden eiste de aartsvijand van de magiërs tijdens het IJzige Bloedblad de levens van velen. Constantine Madden, oftewel de Vijand des Doods, is een chaosmagiër. Hij is in staat om een stukje leegte in mensen en dieren te plaatsen waardoor ze veranderen in Chaoten. Een Chaoot is een kwaadaardig wezen met rondtollende ogen die zonder aarzelen het leven uit zijn tegenstanders zuigt. In de bossen die het Magisterium omgeven, wemelt het van de Chaoten. Niet lang na het IJzige Bloedbad is er een vredesverdrag afgesloten maar niemand vertrouwt Constantine Madden. Het Magisterium is dan ook naarstig op zoek naar een Makar, een magiër die in staat is het tegen een chaosmagiër op te nemen.

De ijzerproef is het eerste deel van de Magisterium-reeks. Het boek beslaat het eerste schooljaar van Callum wat doet vermoeden dat het volgende deel over het tweede schooljaar zal gaan. Alleen tijdens het eerste schooljaar kan de magie van een leerling gebonden worden. Volgens Alastair weet Callum niet wat hij is en Callum onderschept een brief waarin Alastair aan meester Rufus vraagt de magie van zijn zoon te binden. Als Callums magie gebonden zou worden, zou Callum zich niets meer herinneren van zijn tijd op het Magisterium en bovendien zou hij de rest van zijn leven een ondraaglijke leegte voelen. Callum wil zijn magische krachten niet kwijt maar… waar is zijn vader toch zo bang voor?

Auteurs Holly Black en Cassandra Clare zijn geen onbekenden in schrijversland. Holly Black is bekend van De Spiderwick Chronicles en Cassandra Clare is verantwoordelijk voor de hitserie Kronieken van de Onderwereld. Beide series zijn verfilmd. Fans van Harry Potter zullen smullen van het eerste deel van het Magisterium en ik vermoed dat ook deze reeks een groot succes wordt. Ik kijk reikhalzend uit naar het volgende deel!

ISBN 9789048819157 | hardcover | 317 pagina's| Moon| oktober 2014
Vertaald door Merel Leene
Vanaf 10 jaar

© Annemarie, 31 oktober 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER