jeugd 10-12 jaar

De geur van roestig ijzer


Wat een mooi verhaal! Het is een boekje uit de serie Kidsbibliotheek van Lemniscaat en en het tijdschrift Kidsweek. Dit is naast Blikschade en Kus al het derde mooie verhaal dat ik uit deze serie lees.


De dertienjarige Joeri kan heel goed ruiken, hij ruikt alles maar het meest bijzondere is dat als hij iets ruikt hij gelijk beelden erbij ziet. Joeri's vader woont niet meer thuis maar als hij aan zijn vaders flesje aftershave ruikt dan ziet hij zijn vader en praat zelfs met hem.
Zijn buurmeisje Nesrin ruikt naar roestig ijzer, Joeri vindt haar heel lekker ruiken, hij is dan ook heel erg verliefd op haar en probeert zelfs haar geur na te maken.
Nesrins vader heeft een autosloperij en Nesrin crost in de sloopauto's rond. Nesrin is geboren in Turkije en is naar Nederland gekomen toen haar moeder overleed. Haar vader belooft elke keer dat ze op vakantie naar Turkije zullen gaan maar ze gaan nooit!
Wel komt hij steeds vaker bij Joeri's moeder op bezoek. Joeri snapt er niets van dat zijn moeder dat goed vindt. Zij is concertpianiste en alles wat vuil is heeft ze een hekel aan, en je mag zeker niet in de buurt van haar piano komen met smerige kleren of handen. Nesrins vader is altijd smerig en hij mag wel bij de piano komen!
Op een dag staat er een autowrak en Joeri ruikt een hele vreemde lucht in die auto maar kan die lucht niet plaatsen. Wel vinden hij en Nesrin een mapje met foto's en een adres. Ze sporen de eigenaar op en komen zo in contact met Bruno Levie, een heel oude joodse man. Zijn hoofd zit in het verband en hij vertelt ze dingen waar ze niets van snappen....Over het Vlinderdal in Israël en olijfbomen en Rachel
En dan vertelt Nesrins vader dat ze wéér niet naar Turkije zullen gaan! Hij wil met Joeri's moeder op vakantie. Nesrin is zo vreselijk, ontzettend boos. Zo heeft Joeri haar nog nooit gezien (eigenlijk vindt hij haar nóg knapper als ze boos is). De mededeling van Nesrims vader heeft verstrekkende en bijna gevaarlijke gevolgen...


Mooi geschreven verhaal. De Jonge weet prachtig een sfeer op te roepen. Vooral de vriendschap tussen Nesrim, Joeri en Bruno Levie is hartveroverend. Alledrie verlangen ze naar iets. Joeri naar zijn vader, Nesrim naar Turkije en Bruno naar Israël. Lezen dit boekje, voor de prijs (E 3,95) hoef je het niet te laten.


ISBN 9056377213  paperback, 86 pagina's, uitgeverij Lemniscaat 2005,
10-12 jaar

© Dettie, april 2006

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!