jeugd 10-12 jaar

De geur van roestig ijzer


Joeri, 13 jaar oud, heeft een flesje aftershave van zijn vader. Die is in Scandinavië, en het ziet er niet naar uit dat hij terug komt. Met de geur van de aftershave is het net of zijn vader er toch is. Joeri heeft iets met geuren, hij merkt ze veel meer op dan anderen en hij verzamelt ze. Zijn buurmeisje, Nesrin, ruikt naar roestig ijzer, en dat is de lekkerste geur die hij kent. Nesrin is een Turks meisje, zij woont alleen met haar vader, omdat haar moeder gestorven is in Turkije, toen Nesrin nog een klein meisje was. Ze denkt vaak aan haar moeder, en wil graag terug naar Turkije. Niet alleen voor vakantie, maar om er te blijven. Maar haar vader belooft dat steeds wel, maar doet het niet. Nu heeft hij het weer beloofd...


Joeri en Nesrin brengen veel tijd door op het terrein van de autosloperij van haar vader. Op een dag staat er een kapotte auto, waar Joeri iets eigenaardigs ruikt. Koperpoets?? Ze vinden er ook foto’s. Nesrin wil die foto’s terugbezorgen aan de eigenaar, en zo ontmoeten ze de oude man Bruno Levie. Die is nogal verward, vertelt dat hij met Rachel, zijn vrouw, praat, maar ze ontdekken dat ze al lang dood is. Levie wil terug naar Israel, naar het Vlinderdal, waar hij de olijf naar toe wil brengen die hij speciaal voor Rachel gemaakt heeft. Die olijf blijkt van koper... dat was het dus wat Joeri rook.
Thuis ontdekken ze dat Joeri’’s moeder en Nesrins vader wel erg dikke vrienden worden. Als klap op de vuurpijl vertellen ze dat ze samen op vakantie willen, naar Griekenland of zo. Nesrin is kwaad, gaan ze wéér niet naar Turkije. Dan gaat ze zelf wel, besluit ze.


Het boekje gaat over dromen: Joeri droomt dat hij met zijn vader praat, zoals Levie met Rachel. En Nesrin droomt van terugkeer naar haar geboorteland. Is het belangrijk om te dromen of kun je dat maar beter niet doen, omdat er toch niets van terecht komt?
Het is een leuk verhaal.


ISBN 9056377213 86 pagina's, paperback, uitgeverij Lemniscaat 2005
10-12 jaar

© Marjo