jeugd 4-5 jaar

Misschien
Guido van Genechten


Guido van Genechten heeft al veel boeken geschreven en geïllustreerd. De ene keer zijn zijn illustraties vrij druk en zeer gedetailleerd, de andere keer weet Van Genechten met enkele eenvoudige tekeningen of figuurtjes een hele wereld te creëren. Persoonlijk hebben die laatste afbeeldingen mijn voorkeur. Dankzij die eenvoud winnen de illustraties aan kracht, worden ze kernachtiger.


Tot mijn grote plezier zijn in dit boek de afbeeldingen ook 'eenvoudig' gehouden. Bovendien is het verhaal zelf ook prachtig, een beetje verstild zelfs. Het is een bijna filosofisch verhaal, een vertelling over de levens- en ontstaancyclus, wat, door middel van het weergeven van een aantal vormen en korte teksten, teruggebracht is tot een uitstekend te begrijpen geheel.


Het boek begint met de volgende vier woorden die verspreid over twee zwarte bladzijden zijn afgedrukt:


misschien begint het zo


De volgende twee pagina's zijn stralend warmrood met de tekst:


misschien zijn er eerst alleen kleuren           rood


om vervolgens via allerlei prachtig gekleurde pagina's uiteindelijk aan te komen bij drie vormen. Een vierkant een driehoek en een cirkel.


misschien is met die kleine stukjes alles wel gemaakt


staat er op een bladzijde te lezen.


Op de verdere pagina's zien we allerlei figuren en dingen die opgebouwd zijn uit die drie vormen met daarbij mooie, eenvoudige zinnen of woorden. Het is een hele, mogelijke, ontstaansgeschiedenis van alle dingen. Misschien is alles zo wel begonnen.

Uiteindelijk keren we weer terug naar de kleuren en zelfs naar twee witte pagina's. Terug naar het begin zodat, zoals altijd, alles weer opnieuw kan beginnen...

Ondanks deze bijna poëtische benadering en de beschrijving over het ontstaan, vergaan en opnieuw ontwikkelen van alles, is het boek voor kinderen één groot lee- en kijkfeest. Dit laatste dankzij de sprankelende kleuren en herkenbare afbeeldingen, die allemaal gemaakt zijn met dezelfde twaalf basisvormen; vier cirkels, vier driehoeken en vier vierkanten. Het boek is een waar kunstwerk geworden en het zou met niets verbazen als het in de prijzen zou vallen.
Persoonlijk reken ik Misschien tot het beste, verrassendste en mooiste boek van Guido van Genechten dat ik tot nu toe gelezen heb. Echt Prachtig.


De basisvormen zijn hier te downloaden


ISBN 9789044821901 Hardcover Uitgeverij Clavis mei 2014
Leeftijd: vanaf 5 jaar

© Dettie, 8 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER