Harper Lee - To Kill A Mockingbird (Spaar de spotvogels)

Reacties op recensies van, door leden gelezen, boeken en discussie samenleesboeken
PetraO.
Berichten: 395
Lid geworden op: 29 Dec 2004, 13:42
Contact:

Harper Lee - To Kill A Mockingbird (Spaar de spotvogels)

Berichtdoor PetraO. » 31 Jul 2007, 19:32

Het verhaal speelt zich af in de jaren dertig van de vorige eeuw, in een klein stadje in Alabama en wordt verteld vanuit Scout. Zij is een meisje dat daarvoor niet wil worden aangezien, een kleine complicatie in een omgeving waarin de voornaamste opdracht van een vrouw zich gedragen als dame is.
Sinds haar moeder is overleden - ze was pas twee jaar oud toen het gebeurde - woont zij samen met haar broer Jem en haar vader Atticus.

Lees verder, klik hier http://www.leestafel.info/harper-lee

PetraO.
Laatst gewijzigd door PetraO. op 31 Jul 2007, 21:53, 1 keer totaal gewijzigd.
Ook dit gaat voorbij.

Roel
Berichten: 992
Lid geworden op: 22 Jul 2004, 12:09
Locatie: Maastricht

Re: Harper Lee - To Kill A Mockingbird (Spaar de spotvogels)

Berichtdoor Roel » 13 Aug 2007, 11:16

Hé Petra,

Ik heb de film op dvd gezien. Gregory Peck speelt de advocaat. Een goeie film. De kinderacteurs zijn gelukkig geen disney karikaturen, maar kleine volwassenen, een van de redenen waarom je gefascineerd blijft kijken.
Atticus is een toonbeeld van zelfbeheersing; als hij wordt bespot en uitdaagd, zie je de spieren in zijn gezicht werken, maar hij haalt niet uit. Je ziet hier ook aan de ene kant de conservatieve man, een respecteert man, die zich niet laat verlagen tot vechtpartijen en die een voorbeeld funktie vuld als advocaat, maar aan de andere kant is hij als advocaat progressief met de verdediging met een zwarte medemens (iets wat in die tijd niet bepaald gebruikelijk was) en omdat hij overtuigd is dat de man onschuldig is en niet het slachtoffer mag worden van rassenhaat. Rassenhaat die puur voorkomt uit angst voor een vreemde, die niet geboren en getogen is op de grond waar hij loopt.
Die link met de jodenvervolging in Duitsland hebben ze in de film weggelaten. Daarvoor zou het te complex worden en de film is veel eenvoudiger in het behandelen van onderwerpen als de wereld van het kind ten opzichte van de wereld van de volwassenen en rassendiscriminatie. Daarom vermoed ook dat de stijl van Harper Lee eenvoudig realistisch zal zijn.
En tot slot: prima verslag.

Groeten,
Roel

PetraO. schreef:Het verhaal speelt zich af in de jaren dertig van de vorige eeuw, in een klein stadje in Alabama en wordt verteld vanuit Scout. Zij is een meisje dat daarvoor niet wil worden aangezien, een kleine complicatie in een omgeving waarin de voornaamste opdracht van een vrouw zich gedragen als dame is.
Sinds haar moeder is overleden - ze was pas twee jaar oud toen het gebeurde - woont zij samen met haar broer Jem en haar vader Atticus.

Lees verder, klik hier http://www.leestafel.info/productssimple.html

PetraO.


Terug naar “Door leden gelezen boeken en samenleesboeken”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 42 gasten