Leïla Marouane - De verstotene

Reacties op recensies van, door leden gelezen, boeken en discussie samenleesboeken
Marjo
Berichten: 25855
Lid geworden op: 16 Mei 2004, 21:01

Leïla Marouane - De verstotene

Berichtdoor Marjo » 17 Jan 2007, 14:46

Ondanks de humor toch schokkend..maar ik weet niet in hoeverre het op waarheid kan berusten.

Lees het verslag, klik hier... http://www.leestafel.info/leila-marouane

Marjo

Dettie
Site Admin
Berichten: 44090
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Berichtdoor Dettie » 18 Jan 2007, 17:01

Vrouwenrechten in Algerije

In februari werden amendementen voorgesteld bij de Familiewet en de Wet op het Staatsburgerschap. Vrouwen kregen dezelfde rechten als mannen bij het overdragen van hun nationaliteit aan hun kinderen. De gewijzigde Familiewet herzag enkele bepalingen die discriminerend waren voor vrouwen, maar gaf vrouwen bij lange na niet dezelfde rechten als mannen. Belangrijke veranderingen waren de invoering van dezelfde wettelijke leeftijd om te mogen trouwen voor zowel mannen als vrouwen, en de eis dat een gescheiden man huisvesting moet regelen voor zijn ex-vrouw als zij de voogdij heeft over de minderjarige kinderen van het paar. Het feit dat gescheiden vrouwen en hun kinderen geen dak boven hun hoofd hebben werd erkend als een steeds groter wordend probleem. Krachtens de nieuwe wet is de vrouw niet langer verplicht haar echtgenoot te gehoorzamen en heeft ze dezelfde huwelijkse rechten en plichten als de man.

Talrijke bepalingen die discriminerend zijn vrouwen werden echter gehandhaafd, zoals polygamie en het eenzijdige recht van een man om te scheiden. Ook discriminerende bepalingen inzake successierechten bleven ongewijzigd.

Algerije maakte nog altijd voorbehouden bij belangrijke bepalingen uit het VN-Vrouwenverdrag, waardoor het doel ervan werd ondermijnd. Het VN-comité van deskundigen, dat toeziet op de tenuitvoerlegging van het verdrag, adviseerde de regering in februari een bindend tijdschema op te stellen voor het hervormen van discriminerende wetgeving en voorbehouden bij het verdrag in te trekken. Ook toonde het comité zich bezorgd over het feit dat nog altijd niets was gedaan om de situatie te verbeteren van vrouwelijke familieleden van “verdwenen” personen en vrouwen die slachtoffer waren geworden van lichamelijk of seksueel geweld door gewapende groeperingen.

Een nooit eerder verrichte studie naar huiselijk geweld werd gepubliceerd, hetgeen duidde op een toenemend besef dat geweld tegen vrouwen een probleem vormt binnen de Algerijnse samenleving. De studie, die gezamenlijk werd uitgevoerd door Algerijnse gouvernementele en niet-gouvernementele instanties, legde factoren bloot die geweld tegen vrouwen in de hand werken en stelde de noodzaak vast om de zorg voor overlevenden te verbeteren.

Bron: Amnesty

Marjo
Berichten: 25855
Lid geworden op: 16 Mei 2004, 21:01

Berichtdoor Marjo » 18 Jan 2007, 19:38

Nou, dan kloppen de feiten uit het boek. Het eenzijdig scheiden dat alleen de man mag doen. Absolute gehoorzaamheid en mishandeling. Plus dat je de wet wel kan veranderen, maar daarmee nog niet de ingesleten gewoonten. Je moet als vrouw dus wel sterk in je schoenen staan als je gelijk behandeld wilt worden.


Terug naar “Door leden gelezen boeken en samenleesboeken”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 37 gasten