John Boyne - De jongen in de gestreepte pyjama (vanaf 14 jr)

Reacties op recensies van, door Leestafelleden gelezen, kinder- en jeugdboeken
Marjo
Berichten: 25850
Lid geworden op: 16 Mei 2004, 21:01

John Boyne - De jongen in de gestreepte pyjama (vanaf 14 jr)

Berichtdoor Marjo » 24 Sep 2006, 14:03

Ik zou zeggen: voor iedereen boven de 12. Het is net zo goed een aanrader voor volwassenen.
Prachtig geschreven, maar een schokkend verhaal. Ik kan veel hebben, maar die laatste pagina's..toen ik het zag aankomen, dat was toch wel doorbijten.

Lees verder, klik hier http://www.leestafel.info/-john-boyne-13-15-jr

Marjo

Dettie
Site Admin
Berichten: 44078
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Berichtdoor Dettie » 24 Sep 2006, 16:36

ja ik heb van meerdere mensen gehoord dat het aangrijpend was maar ook dat ze bepaalde zaken een beetje onwaarschijnlijk vonden.
Dat ze zich niet konden voorstellen dat het jongetje niets begreep.

Bernadet

Marjo
Berichten: 25850
Lid geworden op: 16 Mei 2004, 21:01

Berichtdoor Marjo » 24 Sep 2006, 20:30

Dat jochie begreep veel meer dan je denkt. Maar natuurlijk is het anders dan wanneer een kind van nu dat allemaal meegemaakt zou hebben. Ik vond het wel geloofwaardig, grotendeels wel.
Hij blijft het hele boek door Hitler de Furie noemen, duidelijk een verkeerd opgevangen woord dat dan zo in je hoofd blijft plakken. Ik heb het nog steeds met liedjes van vroeger dat ik iets heel anders onthouden heb dan dat er werkelijk gezongen wordt. En dat zou dat jongetje niet mogen? Plus dat niemand hem uitlegt hoe het zit, en er is geen krant, geen televisie, ik meen ook geen radio.

Dettie
Site Admin
Berichten: 44078
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Berichtdoor Dettie » 25 Sep 2006, 11:10

Het zijn ook niet mijn woorden marjo, dat had ik gehoord van andere mensen die het boek gelezen hebben. Ik heb het zelf niet gelezen, janna2 wel maar of zij er zo over dacht weet ik niet meer.


Bernadet

Marjo
Berichten: 25850
Lid geworden op: 16 Mei 2004, 21:01

Berichtdoor Marjo » 25 Sep 2006, 15:09

Laat horen Janna!

Gast

Berichtdoor Gast » 26 Sep 2006, 07:52

Ik heb het boek gelezen, vond het heel indringend geschreven, het einde vond ik zelfs schokkend, met inderdaad die maar....
Het gebrek aan kennis van Bruno is hoogstonwaarschijnlijk. Een jongen van negen in Hitler-Duitsland, wiens vader notabene een hoge nazi is, zou niets weten van de Fuhrer, de jodenhaat, etc? Hij woonde daarbij ook nog eens in Berlijn, heeft ongetwijfeld de fuhrer wel eens horen spreken. Daarbij zou een jongen uit dat milieu zeker lid zijn van de Hitlerjugend en zijn zusje zou zeker bij de Bund Deutscher Madel horen. Geen twijfel mogelijk.
Als je die zaken gewoon even opzij zet blijft er een prachtig boek over, waarin het ongebrip verwoord wordt wat we allemaal voelen bij verhalen over de vernietigingskampen. En daar gaat het de schrijver volgens mij ook om. De feiten kennen we helaas maar al te goed .......

Janna

Marjo
Berichten: 25850
Lid geworden op: 16 Mei 2004, 21:01

Berichtdoor Marjo » 26 Sep 2006, 13:25

Je bent wel erg zeker van je zaak, Janna. Ik denk dat het erg bekeken wordt met de ogen van nu, en dan nog..
Ik ben best bereid te geloven dat de jongen het niet wist. Hij zag zijn vader alleen maar als die hem welterusten kwam wensen, en dat zijn moeder zou zo veel met hem "deed", ook al niet. Hij en zijn zus werden veel aan hun lot overgelaten. Met het personeel, vast ook hun verzorgers, was er geen persoonlijk contact, hij ontdekt pas in Oudwis dat bedienden ook maar mensen zijn.
Ik weet niet of je kinderen hebt, Janna, maar die kunnen akelig naïef zijn, zelfs in deze tijd, en hun ogen en oren sluiten voor wat ze niet willen weten!!
Dat van die Hitlerjugend daar kun je een punt hebben, maar ik heb zo het idee dat de moeder niet echt veel van Nazi's moest hebben, en de grootouders ook niet.

Gast

Berichtdoor Gast » 26 Sep 2006, 15:22

Ik moet even uitkijken dat ik de dingen uit elkaar houd, er staan nogal wat zaken in je stukje Marjo.

Allereerst even inhoudelijk wat betreft de houding van de moeder en de grootouders. Mee eens, in ieder geval voor wat betreft de laatsten, die hebben echt een afschuw van de nazi's. De moeder laat zich een beetje meedrijven. Ze komt niet als een fanatieke Hitler-aanhangster over, maar ze laat zich een en ander wel aanleunen. Er wordt ook verschillende malen in het boek over discussies gesproken tussen de ouders, waarbij de deur voor de kinderen gesloten wordt. Waarschijnlijk ging het in dit soort gesprekken om zulke meningsverschillen.

Nee, ik heb geen kinderen, maar ken er wel een behoorlijk aantal. Ze kunnen naief zijn, maar ze zijn niet doof en blind. Bruno is negen jaar en zit al een aantal jaren op school, en dat nog eens een keer in Berlijn ook!Dat de vernietigingskampen niet alom bekend waren geloof ik graag, maar het feit dat je als arisch mens aan de top van de ladder stond en de rest niets tot niet veel voorstelde werd kinderen toch wel met de paplepel ingegoten.

Ik geloof dus niet dat Bruno niets wist van een en ander. Maar, zoals ik ook al zei, voor mij gaat het daar in dit boek niet om. Misschien heb je juist met het woord naief voor mij wel de essentie van het boek getroffen. Bruno raakt daar, bij het prikkeldraad, heel langzaam zijn naiviteit kwijt, zijn ogen gaan open voor de wereld om hem heen, in dit geval de buitengewoon gruwelijke wereld van het concentratiekamp.

Janna
Laatst gewijzigd door Gast op 26 Sep 2006, 16:16, 1 keer totaal gewijzigd.

tiba
Berichten: 1559
Lid geworden op: 16 Mei 2004, 23:58

Berichtdoor tiba » 26 Sep 2006, 16:06

Ik loop een beetje achter met het volgen van de kinderboeken.
Nu ik jullie commentaren heb gelezen en het verslag van Marjo, vind ik het wel een heel heftig boek.
Maar toch zou ik het wel willen lezen. Nu nog tijd vinden (zucht).

Tiba.

Marjo
Berichten: 25850
Lid geworden op: 16 Mei 2004, 21:01

Berichtdoor Marjo » 26 Sep 2006, 21:39

Ik denk Janna, dat we het nooit zullen weten. We kunnen de tijd niet terughalen. Maar dat kinderen gewoon soms dingen niet weten, daar blijf ik bij, uit eigen ervaring. Kinderen zijn wezens die alleen met zichzelf bezig zijn..

Maar ik ben het met je eens dat het voor de beleving van het boek niet veel uitmaakt, zeker en juist voor de jeugd niet.

Sarah
Berichten: 169
Lid geworden op: 19 Jun 2004, 00:30

Berichtdoor Sarah » 27 Sep 2006, 10:53

Ik ben het in deze met Marjo eens. Ik vind het absoluut aannemelijk dat Bruno zo naief was. Op je negende is de wereld veel kleiner. Je neemt de dingen zoals ze komen en denkt niet verder. Het was voor volwassenen nauwelijks te vatten wat er zich in die concentratiekampen afspeelde, dus hoe kun je nou verwachten dat een kind van negen dat wel allemaal doorziet?

Gast

Berichtdoor Gast » 27 Sep 2006, 11:50

Ik ben het volledig met je eens wat betreft het feit dat wat er in de kampen gebeurde niet algemeen bekend was, dus hoogstwaarschijnlijk ook niet bij Bruno. De massale vernietiging werd niet aan de grote klok gehangen.
Wat betreft de bekendheid met de visie m.b.t. de superioriteit van het Duitse ras en met de verering van Hitler ben ik het helaas niet met je/jullie eens. Opvoeding en onderwijs waren hier in sterke mate op gericht.

Dit vond ik op internet (naast enkele andere afschuwelijke (pro-Hitler) sites):

De Duitse jeugd

Het eerste slachtoffer van het nazisme was echter de Duitse jeugd. Deze Duitse kinderen voorstellen als de eerste slachtoffers van het nazisme is voor sommigen een onaanvaardbaar standpunt. En toch. De rijkdom van alle landen is altijd de toekomstige volwassene. Onder het nazi-regime kregen kinderen helaas geen onderwijs in de edele zin van het woord, maar onderricht gelijkwaardig aan die van het leger. Ze werden van kindsbeen gemanipuleerd, geïndoctrineerd om een perfecte nazi te worden, een Übermensch. Hitler schreef: “De leerstof moet stelselmatig in een zodanige vorm worden gegoten dat de jongemens aan het einde van zijn schooltijd geen halve pacifist, halve democraat of iets van dien aard is, maar een honderd procent Duitser. Zijn gehele opvoeding en scholing moeten erop gericht zijn hem het besef bij te brengen van zijn absolute superioriteit over andere volkeren”. (Mein Kampf, 1924). Ook over de opvoeding van meisjes was Hitler zeer precies:
“Meisjesonderwijs is er hoofdzakelijk op gericht de vrouw voor te bereiden op haar toekomstige rol als moeder. Zij is de hoedster van het ras.” (Frauenkongress 14-9-1935).
Men leerde kinderen blind elk bevel op te volgen van leraars en jeugdleiders die autoriteit over hen hadden. Deze volwassenen dachten allemaal dat ze persoonlijk afgevaardigden van Hitler waren. Zij prentten het Duitse kind van jongs af aan: ten eerste, dat alleen Duitsers het waard waren over de aarde te heersen: ten tweede, dat joden en Slaven op vlooien lijken, schadelijke insecten dus, die vernietigd dienden te
worden.
De nazi-jeugdbewegingen zagen in 1922 het licht. Vier jaar later (1926) werden ze gegroepeerd onder de definitieve benaming Hitlerjugend, wier enige doel het was de kinderen in nationaal-socialistische geest op te voeden. Elke andere jeugdbeweging dan de Hitlerjugend werd verboden. Net als op school leerde de jeugd er dat verklikken een plicht was, ook als het om hun eigen ouders ging. In 1938 telde de Hitlerjugend en de vrouwensectie Bund Deutscher Mädel 7.700.000 leden.
Lidmaatschap werd in 1939 verplicht vanaf 6 tot 18 jaar op straffe van intrekking van de ouderlijke macht. Op tienjarige leeftijd moest het nazi-padvindertje zweren dat hij bereid was zijn leven te geven voor de Führer.


Ik denk overigens dat er een groot verschil is tussen "weten/kennis hebben van" en "zelf beleven/ervaren". Dat laatste is volgens mij de kern van het boek van Boyne. Bruno maakt aan den lijve mee wat er om hem heen gebeurt en dan is het voorstelbaar dat hij het accepteert, niet verder denkt en blijft leven in zijn eigen wereldje.

Janna

Gast

Berichtdoor Gast » 27 Sep 2006, 11:55

Nog even:
Laat ik duidelijk zijn: het gaat me niet om gelijk hebben of niet. Het was iets wat me onmiddellijk opviel bij het lezen van dit boek (misschien een deformatie door mijn geschiedenis-opleiding?).
Hoe langer ik over het boek nadenk, hoe onbelangrijker dit punt wordt.

Janna

Dettie
Site Admin
Berichten: 44078
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Berichtdoor Dettie » 27 Sep 2006, 15:07

Wat afgrijselijk is dit toch, onbegrijpelijk dat iemand dit voor elkaar kreeg en daarbij nog mensen het idee gaf dat ze goed bezig waren!
Dankjewel janna, weer wat geleerd.

Lidmaatschap werd in 1939 verplicht vanaf 6 tot 18 jaar op straffe van intrekking van de ouderlijke macht
Bah!

Bernadet

Marjo
Berichten: 25850
Lid geworden op: 16 Mei 2004, 21:01

Berichtdoor Marjo » 27 Sep 2006, 17:01

Wat zijn er veel overeenkomsten met de fundamentalisten, zoals je die in de boeken van Abdolah vindt! Maar nazi's zijn natuurlijk ook radicaal, net als die groep moslims.

Het hindert niets Janna dat je een geschiedenisoog hebt.. we hebben er toch weer van opgestoken!

Gast

Berichtdoor Gast » 27 Sep 2006, 19:14

Wat eigenlijk heel erg is, zoals in het door mij geciteerde stukje aangegeven wordt, is dat kinderen het slachtoffer zijn. Volwassenen hebben een keuze, kinderen worden in een bepaalde denksfeer opgevoed en dat is inderdaad, zoals Bernadet zegt: walgelijk!

En .... helaas is het niet iets uit het verleden, maar gaat het nog steeds door ....

janna

Dettie
Site Admin
Berichten: 44078
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Berichtdoor Dettie » 27 Sep 2006, 19:26

Ik loop nu al de hele middag te denken in welk boek ik dat nou gelezen heb. Een man was getrouwd??? en zijn vrouw was germaans maar aan hem twijfelden ze nog. (of andersom?) Die vrouw zat in een soort vrouwenkamp waar germaanse kinderen gebaard werden. De vrouw was meer een soort broedmachine. Maar welk boek dat was???

Bernadet

Gast

Berichtdoor Gast » 27 Sep 2006, 19:41

Geen idee welk boek je bedoeld, maar het "vrouwenkamp" waar je het over hebt zal ongetwijfeld een instelling geweest zijn in het kader van het Lebensborn-programma. Voor verder lezen, zie:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Lebensborn

Dettie
Site Admin
Berichten: 44078
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Berichtdoor Dettie » 27 Sep 2006, 21:10

Ik weet het weer het was een boek van Bohumil Hrabal- Ik heb de koning van Engeland bediend.
http://www.leestafel.info/boekenarchief ... ple14.html

Je wordt er naar van als je over dit soort rassenbroedplaatsen leest, in dat boek wonen ze ook op het terrein van zo'n tehuis en het is echt idioot wat ze vragen en willen weten en hoe mensen en vooral vrouwen behandeld worden.
Bedankt janna, alweer wat geleerd!

Bernadet

tiba
Berichten: 1559
Lid geworden op: 16 Mei 2004, 23:58

Berichtdoor tiba » 28 Sep 2006, 14:17

Ik heb de link gelezen, die je gaf, Janna. Ik had wel al gehoord over Levensborn, maar wist er het fijne niet van.
Eerlijk gezegd, ik ben er niet goed van, brr, je ziet daar o.a. de "naakte cijfers" het programma, enz. Achter al die cijfers schuilen mensen...

Tiba.

bianca
Berichten: 191
Lid geworden op: 30 Dec 2004, 09:57
Locatie: Capelle a/d IJssel
Contact:

Berichtdoor bianca » 02 Okt 2006, 15:07

Ik heb het boek vandaag in een dag uit gelezen. Ik vond het een aangrijpend verhaal met een verschrikkelijk einde.
Ik vond het wel ongeloofwaardig overkomen dat Bruno helemaal niets wist wat er om hem heen gebeurde. Maar dat stoorde niet. Een boek die je niet gauw vergeet.
Mijn website over bookcrossing
http://www.bi-sa.nl/

Joanazinha
Berichten: 1445
Lid geworden op: 27 Sep 2007, 16:07
Locatie: Amersfoort

Berichtdoor Joanazinha » 11 Okt 2007, 23:22

Tja, ik heb het boek vanavond ademloos uitgelezen. Ik kan me de naïeviteit van Bruno, zoals hier geschetst, toch wel voorstellen. Temeer omdat je ondanks het feit dat zijn vader een felle nazi is, je niet de indruk krijgt in het boek dat hij, noch zijn moeder, zich veel aan Bruno en zijn zus gelegen laten liggen. Ondanks lichte protesten van moeder is de carrière van vader het enige dat telt.
Wat ik heel logisch vond waren de verbanden die hij legt tussen zijn leventje en het leventje van Shmuel: allebei van huis en haard verdreven, alleen om verschillende redenen. En je voelt toch ook wel de dreiging wanneer hij besluit thuis toch maar niets te vertellen over zijn kennismaking met Shmuel... Het boek werkt toe naar een heel voorstelbaar maar gruwelijk plot.
Wat ik wel jammer vond was het laatste hoofdstuk van het boek; dat had van mij niet beschreven hoeven te worden. Voor mij doet dit afbreuk aan de kracht van het boek. Wat kan het mij schelen hoe het verder gaat met de vader en moeder van Bruno?

Dettie
Site Admin
Berichten: 44078
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Berichtdoor Dettie » 12 Okt 2007, 09:02

Vinden jullie dit een kinderboek? Of is het toch meer voor volwassenen?

Dettie

Joanazinha
Berichten: 1445
Lid geworden op: 27 Sep 2007, 16:07
Locatie: Amersfoort

Berichtdoor Joanazinha » 12 Okt 2007, 11:26

Dettie schreef:Vinden jullie dit een kinderboek? Of is het toch meer voor volwassenen?

Dettie


Ik vind het absoluut GEEN kinderboek. De taal en de inhoud zijn zodanig dat een kind, zeker een jong kind, geen flauw idee heeft waar het over gaat. Je moet toch wel *iets* weten van de Tweede Wereldoorlog en snappen waar de Furie en Oudwis voor staan, wil je het boek goed kunnen begrijpen. Kan de jeugd van tegenwoordig dat nog? Ik durf hier niet volmondig ja op te zeggen....

Marjo
Berichten: 25850
Lid geworden op: 16 Mei 2004, 21:01

Berichtdoor Marjo » 12 Okt 2007, 13:06

Mijn dochter is 15. Ze begreep het verhaal wel, maar vond er niet veel aan.


Terug naar “Kinder- en jongerenboeken”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 20 gasten