Kurt Vonnegut: Slachthuis vijf

Reacties op recensies van, door leden gelezen, boeken en discussie samenleesboeken
Marjo
Berichten: 25848
Lid geworden op: 16 Mei 2004, 21:01

Kurt Vonnegut: Slachthuis vijf

Berichtdoor Marjo » 07 Mei 2006, 21:08

Een boek over het bombardement op Dresden, waarvan Vonnegut ooggetuige was. Geen heldenverhaal, maar verslag met veel science-fictionachtige elementen (tijdreizen!).

lees verder, klik hier http://www.leestafel.info/kurt-vonnegut

Marjo

Dettie
Site Admin
Berichten: 44073
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Berichtdoor Dettie » 08 Mei 2006, 15:52

Ik vond dit nog Marjo

Tegelijk met zijn nieuwe boek brengt J.M.Meulenhoff Slachthuis Vijf opnieuw uit: de antioorlogsroman waarmee Vonnegut in 1969 wereldfaam verwierf. Slachthuis Vijf is opgebouwd rond het gruwelijke bombardement van Dresden in 1945.
Billy Pelgrim, de hoofdpersoon, staat los van de tijd. Hij gaat slapen als seniele weduwnaar en wordt wakker op de dag van zijn bruiloft. Hij stapt een deur binnen in 1955 en komt in 1941 weer naar buiten.
Hij heeft zijn eigen geboorte en dood vele malen gezien, zegt hij, en bezoekt regelmatig alle gebeurtenissen daartussenin. Een even ontzagwekkend als komisch boek over de hel van Dresden.

bernadet

Marjo
Berichten: 25848
Lid geworden op: 16 Mei 2004, 21:01

Berichtdoor Marjo » 08 Mei 2006, 21:01

Misschien maar eens aanschaffen dan. Het is maar een dun boek, dus de kosten zullen wel meevallen. Het is geen boek dat je in één ruk uitleest..

tiba
Berichten: 1559
Lid geworden op: 16 Mei 2004, 23:58

Berichtdoor tiba » 08 Mei 2006, 21:35

Lijkt me in elk geval een heel intigerend boek.
Staat genoteerd!

Groetjes. Tiba.

Dettie
Site Admin
Berichten: 44073
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Berichtdoor Dettie » 12 Apr 2007, 11:44

Kurt Vonnegut overleden

NEW YORK - In zijn woonplaats New York is woensdag de befaamde Amerikaanse schrijver Kurt Vonnegut overleden. De auteur van de bestseller Slaughterhouse-Five over de absurditeiten van oorlog, werd 84 jaar.

Dat meldt The New York Times donderdag. Vonnegut overleed aan de gevolgen van ernstig hersenletsel. Hij liep dat op tijdens een val, enkele weken geleden. Zijn vrouw Jill Krementz maakte het overlijden bekend.

Satire en zwarte humor
De auteur schreef toneelstukken, essays en korte fictie maar werd vooral bekend om zijn romans die gerekend worden tot de klassieken van de tegencultuur van de jaren zestig en begin jaren zeventig. Naast Slaughterhouse-Five verwierf Vonnegut faam met boekens als Cat’s Cradle, Breakfast of Champions en God Bless You, Mr. Rosewater.

Zijn werk wordt gekenschetst door een absurdistische mengeling van satire, zwarte humor en science fiction. In verscheidene van zijn werken komen zijn ervaringen als krijgsgevangene in het Duitse Dresden aan bod. Hij was een van de zeven Amerikanen die het geallieerde bombardement op de stad overleefden. Hij zat in een ondergronds slachthuis.

‘Het bombardement op Dresden was een kunstwerk’, schreef Vonnegut. Het was ‘een toren van rook en vlammen om de woede en het hartverscheuren te herdenken van de zo velen die hun levens vernietigd zagen door de onbeschrijflijke hebzucht, ijdelheid en wreedheid van Duitsland.’

Cultstatus door Vietnamoorlog
Het oorlogsverleden van de in 1922 in Indianapolis geboren Vonnegut vormde de hoofdmoot voor Slaughterhouse-Five, het in 1969 gepubliceerde boek dat binnen mum van tijd was uitgegroeid tot de bijbel van de tegenstanders van de Vietnamoorlog. Het werk stond bovenaan de bestsellerlijst en bezorgde hem cultstatus. Veel scholen en bibliotheken verboden het werk door de seksuele inhoud, harde taal en de uitbeelding van geweld.

Nadat het boek was gepubliceerd, zonk Vonnegut weg in een depressie. Hij nam zich voor nooit meer te schrijven, een voornemen waar hij zich niet aan hield. De neiging naar zelfvernietiging, de overtuiging dat het bestaan uitzichtloos was en zijn worstelingen met existentiële vragen, bleven echter bij hem. In 1984 ondernam hij een zelfmoordpoging, het mislukte maar gaf hem weer genoeg stof om zwartgallige grappen over te maken. ‘Zo gaat het nou eenmaal’, was een regelmatig terugkerende uitdrukking van Vonnegut.

Bron: Volkskrant 12 april 2007

Gast

Berichtdoor Gast » 26 Apr 2007, 21:39

Dit is ook voor mij een boek dat al heel lang op mijn verlanglijst staat. Misschien dan eindelijk dit jaar. Vorig jaar las ik 'Der Brand' van Jörg Friedrich. Hierin wordt de Duitse versie van de verwoestende luchtoorlog verteld. Daarin ook een uitvoerige beschrijving van hoe de Duitsers zelf Dresden ervaren hebben. Om koude rillingen te krijgen. Persoonlijk ervaar ik dit bombardement als een terreurdaad van de kant van de bijna-overwinnaars zonder voorgaande, en dit op een tijdstip dat de Tweede Wereldoorlog al zo goed als voorbij was in het Westen.


Terug naar “Door leden gelezen boeken en samenleesboeken”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 22 gasten