Berichtdoor Renate » 06 Feb 2013, 13:27
Jean Kwok - Bijna thuis
Het boek doet een beetje denken aan Het Gym, hoewel er ook grote verschillen zijn. In beide boeken gaat een meisje uit een arm gezin (bestaande uit moeder en dochter) naar een wat exclusieve school. In beide boeken is er dus ook een groot verschil tussen het leven thuis en dat op school.
In Bijna thuis is de hoofdfiguur Kimberly Chang, die samen met haar moeder vanuit Hongkong naar de VS is gekomen, waar haar moeder in de textielfabriek van haar zus en zwager gaat werken. De zus zorgt ook voor huisvesting, in een pand in een buurt van New York die gesloopt zal gaan worden, al weten Kimberly en haar moeder dat nog niet. Het huis zit vol met kakkerlakken en muizen, die zich maar moeilijk laten verdrijven. De verwarming doet het niet en wat ramen zijn kapot, kortom een grote ellende en de enige manier voor Kimberly om hieraan te ontsnappen is een goede opleiding. Na een jaar op de lagere school, waar ze het goed doet, al heeft ze nog wat moeilijk met de taal, krijgt ze een volledige beurs voor een tamelijk exclusieve school, waar ook haar vriendin op zit. Een verschil met Het Gym is dat Kimberly geen oude vriendinnen heeft, die een heel ander leven leiden. Kimberly's leven speelt zich af tussen de fabriek waar haar moeder werkt en waar zij na school ook moet werken, en de school. De situatie in de fabriek maakt me vaak enorm kwaad. De zus roept regelmatig dat ze de moeder van Kimberly niet voor kan trekken, omdat ze familie is, maar ze maakt er schaamteloos gebruik van om haar uit te buiten. Die uitbuiting lijkt eigenlijk in de hele fabriek plaats te vinden. Zo is er een medewerker die met z'n hand in een hete pers terecht komt en waarvoor geen ambulance wordt geroepen. De bedrijfsarts moet het een en ander maar opknappen, omdat die in ieder geval de inspectie er niet bij zal halen. Kimberly helpt haar moeder en daar ze per stuk betaald worden, probeert Kimberly, door zo snel mogelijk te werken, het inkomen een beetje op te vijzelen. Haar moeder komt met haar productie maar op een schamele 2 dollar per uur (naar ik meen). Helaas pakt dit anders uit, want de zus besluit het stuksloon te verlagen, zogenaamd omdat het slecht gaat. Het lijkt ook een manier om wraak te nemen, omdat Kimberly is toegelaten op de exclusieve school en een volledige beurs heeft gekregen, terwijl de zoon van de zus daar niet is toegelaten.
Tot nu toe vind ik het een heel indrukwekkend boek, dat me nog wel even bij zal blijven.
Hiervoor heb ik de volgende boeken gelezen (de eerste lading bibliotheekboeken van dit jaar)
Ernest van der Kwast - Soms zijn dingen mooier als er mensen klappen (Ik moet zeggen dat ik net de besprekingen heb gelezen en dat ik me niet meer kan herinneren hoe het boek afliep.)
Helene Tursten - Irene Huss - De duivel in het glas