Pagina 2 van 5

Geplaatst: 05 Nov 2007, 22:15
door tiba
o ja, Vlaamse stoverij :), men doet daar in Vlaanderen gewoonlijk bruin bier in, jullie ook?.

Tiba.

Geplaatst: 06 Nov 2007, 11:30
door Dettie
En u als gast aan 't stil festijn
Nederlandstalige gedichten over eten en drinken
Henk van Zuiden (samensteller)


Eten en drinken winnen aan smaak in goed gezelschap. In 'En u als gast aan 't stil festijn' heeft samensteller Henk van Zuiden bijna tachtig Nederlandstalige gedichten bijeengebracht, waarin op uiteenlopende wijze spijs en drank zijn verwerkt. Zo wordt de framboos opgehemeld, krijgt het dagelijks brood een eigen gezicht en kent de wijn een frisse doch wrange bijsmaak. De verzen in 'En u als gast aan 't stil festijn' appelleren aan de kunsten van de kok, de intimiteit van een diner voor twee en de weldaad van een machtig maal. En niet de eerste de beste dichters noden de lezer aan tafel: onder anderen Herman Pieter de Boer, Elly de Waard, Guido Gezelle en Ivo de Wijs serveren hun gast een bijzonder gerecht. Een slaatje in juli of een boterham met rinse stroop: telkens weer laten de gedichten de lezer het water in de mond lopen.

Paperback | Kwadraat Uitgevers Groep B.V. ISBN10: 9064812748 | ISBN13: 9789064812743

Geplaatst: 06 Nov 2007, 11:30
door Dettie
Citaat van de dag 5 november 2007

"Je moet eerder bedenken met wie je wilt eten of drinken dan wat je wilt eten en drinken. "

Epikouros

Geplaatst: 06 Nov 2007, 12:24
door irene
Rue Tatin, toevallig voor een prikje vrijdag op het Boekenfestijn gekocht.
Jammie, jammie, een heerlijk boek, mét overheerlijke recepten!

groetjes, irene

Geplaatst: 06 Nov 2007, 16:14
door Joanazinha
irene schreef:Rue Tatin, toevallig voor een prikje vrijdag op het Boekenfestijn gekocht.
Jammie, jammie, een heerlijk boek, mét overheerlijke recepten!

groetjes, irene


Ik ben jaloers!! Ik las zojuist op de site het stukje over dit boek en het water kwam me spontaan uit de mond lopen.... Ik ben gek op dit soort boeken; boeken en eten, perfectere combinatie kun je niet hebben volgens mij :D .

Geplaatst: 06 Nov 2007, 19:01
door Dettie
Hou op schei uit, die recepten klonken inderdaad erg lekker vooral die appeltaart met tijm...
*Zucht* :D

Dettie

Geplaatst: 07 Nov 2007, 10:03
door Dettie
Rue Tartin
Susan Herrmann Loomis


In 1994 vestigde de Amerikaanse chef-kok en kookboekenschrijfster Susan Herrmann Loomis zich in Louviers, een van de schilderachtigste dorpjes van Normandië.
In Rue Tatin vertelt Loomis op levendige wijze over de wonderbaarlijke manier waarop ze met haar man het vervallen klooster restaureert waar zij van plan is haar kookschool te vestigen. Terwijl binnen de okergele en azuurblauwe tegels tevoorschijn komen, nemen de uitdagingen buiten het gebouw toe. Van krakers en een knorrige priester als buurman tot een hechte gemeenschap die niets moet hebben van buitenstaanders.
Loomis neemt de lezer mee naar een wereld waar de mensen eeuwenoude tradities koesteren en uitgebreid genieten van lang tafelen met overheerlijke gerechten en volle wijnen. Rue Tatin schetst een ontroerend beeld van de vriendschappen, het heerlijke eten en de eenvoudige geneugten van het dagelijks leven in dit prachtige stukje Frankrijk.
Chefkok Susan Herrmann Loomis lardeert haar verhaal met bijzondere streekrecepten, zoals appeltaart met tijm, eendenborst met cider, en in witte wijn- en mosterd gesmoorde kip.

Paperback | 272 Pagina's | Uitgeverij Sirene ISBN10: 9058313077 | ISBN13: 9789058313072

Geplaatst: 07 Nov 2007, 10:03
door Dettie
Citaat van de dag 6 november 2007

'Ik kook, dat zie je toch?' riep heer Bommel overspannen uit.
'Maar die pan deugt niet, zodat de inhoud er uit stijgt.'

Marten Toonder

Geplaatst: 07 Nov 2007, 15:12
door Marjo
Worden jullie echt aangesproken door dit soort boeken? Ik bedoel, leuk om te zien en zo, maar ik zal er geen recepten door uit gaan proberen..

Geplaatst: 07 Nov 2007, 23:16
door Dettie
Ja zeker! Als het recept lekker 'klinkt' zal ik het zeker gaan proberen te maken. Juist leuk, weer eens wat anders proberen.

Dettie

Geplaatst: 07 Nov 2007, 23:30
door Joanazinha
Ik vind het heerlijk om kookboeken c.q. recepten te lezen. En romans met recepten is helemaal het summum! Dat begon met het boek van Johannes Mario Simmel: Het kan niet altijd kaviaar zijn. En daarna zijn er meerdere van dat soort boeken geweest.
Ik kan me echt daarmee echt lekker maken. Het gaat er niet zo zeer om de recepten zelf klaar te maken, maar de ideeën erachter. Leuk hoor!

Geplaatst: 08 Nov 2007, 09:45
door Dettie
De inwendige mens
Patrick Faas


Artikelen over voedsel en eetcultuur die tussen juli 1996 en juli 1997 zaterdags in de rubriek 'De inwendige mens' in De Volkskrant verschenen. Ze gaan vooral over eetrituelen, feestgebruiken enz., waarbij met name gerechten bij christelijke, joodse en islamitische hoogtijdagen aandacht krijgen maar ook traditionele feesten in b.v. de Chinese en Surinaamse culturen. Ook aan bepaalde voedingsmiddelen als koffie, thee, ijs enz. zijn artikelen gewijd. Faas weet doorgaans heel wat cultuurhistorische feiten, herkomst van ingrediënten en hun gebruik en aanpassing in bepaalde culturen er bij te halen. Zijn artikelen zijn onderhoudend geschreven, dus plezierig leesbaar en bieden dikwijls een kijkje in andere dan oer-Nederlandse culturen. (Bron: Biblion)

Paperback ISBN10: 902159465X | ISBN13: 9789021594651

Geplaatst: 08 Nov 2007, 09:45
door Dettie
Citaat van de dag 7 november 2007

Een goede kok is een goede arts.

Anoniem

Geplaatst: 08 Nov 2007, 10:34
door PieterW
Soms lijkt het wel of lekker eten en goede wijn
de hoogste cultuurgoederen zijn.

Anoniem :P

Geplaatst: 08 Nov 2007, 15:07
door Dettie
Cultuurgoed of niet, ik kan erg genieten van lekker eten. :D

Dettie

Geplaatst: 08 Nov 2007, 18:03
door Marjo
Oh jawel, als ik het maar niet zelf hoef klaar te maken..

Geplaatst: 08 Nov 2007, 19:01
door PieterW
Dettie, als je weer eens frambozen krijgt: even opkoken met een beetje water en suiker ( 15% suiker op het totale gewicht) en af laten koelen. Lekker opsmikkelen of gebruiken op vanilleijs of in -vla.
Lekkerder vrucht is er nauwelijks maar de meeste mensen weten niet hoe ze frambozen moeten klaarmaken. Smakelijk!

Geplaatst: 08 Nov 2007, 19:10
door Dettie
Pieter
Vanavond ga ik aan de stoofpeertjes (zelfgemaakt Marjo) , ook érg lekker!

Dank voor je recept, ik zal het onthouden.

Dettie

Geplaatst: 09 Nov 2007, 09:18
door Dettie
Taartenboek
Toon Tellegen & Henja Schneider


Taart, taart en nog eens taart. De nieuwe verhalen van Toon Tellegen in dit boek gaan over niets anders, met de recepten van Henja Schneider zijn ze zelf te maken, en bij het zien van de tekeningen loopt het water je in de mond.
De eekhoorn en de andere dieren zijn echte lekkerbekken. Dat weten de vele lezers van Toon Tellegens dierenverhalen allang. De tor serveert op zijn verjaardag een aangebrande taart uit een grijs verleden. Als walvis ontdekt dat de gasten op zijn feest taart willen eten maakt hij snel een watertaart. De eekhoorn bakt een taart van beukennoten en honing.
Maar de grootste smulpaap is de beer, hij vraagt voor zijn verjaardag zelfs een mond die zo groot is dat hij alle taarten in een hap op kan eten.

Dankzij Henja Schneider kan iedereen nu met de beer meegenieten. Zij beschrijft in haar recepten hoe de taarten met eenvoudige middelen te maken zijn: stuifsneeuwtaart, watertaart, beukennotentaart en algentaart - veertien overheerlijke hartige en zoete taarten.


Hardcover | 68 Pagina's | Querido Kinderboek ISBN10: 9021484560 | ISBN13: 9789021484563

Geplaatst: 09 Nov 2007, 09:19
door Dettie
Citaat van de dag 8 november 2007

"Zij was zo oud dat de kaarsen op haar verjaardagstaart duurder waren dan de taart zelf."

Wiet van Broeckhoven

Geplaatst: 09 Nov 2007, 09:22
door WilV
Dat taartenboek van Tellegen is zo leuk..ik heb er wel eens een taart uit gegeten..een treurige taart als ik het me goed herinner.

Groetjes
Wil

Geplaatst: 09 Nov 2007, 09:36
door PieterW
Dettie schreef:Citaat van de dag 8 november 2007

"Zij was zo oud dat de kaarsen op haar verjaardagstaart duurder waren dan de taart zelf."

Wiet van Broeckhoven


(waar vind je toch al die leuke citaten, Dettie?)

Geplaatst: 09 Nov 2007, 10:41
door Dettie
Veel en lang zoeken Pieter

Dettie

Geplaatst: 09 Nov 2007, 14:16
door Marjo
Zelfgemaakte stoofperen..ha hoe doe je dat? Flauw he..
Zelf klaargemaakt had ik ze van de week ook..
Ik vroeg mer wel af trouwens waarom je frambozen "klaarmaakt"?? Ik eet ze liever zo..recht van de struik zeg maar.

Geplaatst: 09 Nov 2007, 16:41
door Dettie
Ik had die peren uitgebroed haha

Dettie