Thema november 2007 - eten en drinken
Thema november 2007 - eten en drinken
jaaa wel boek zal het eerste zijn?
elke dag een nieuw boek op de homepage over dit thema
Dettie
elke dag een nieuw boek op de homepage over dit thema
Dettie
Laatst gewijzigd door Dettie op 31 Mar 2008, 16:19, 3 keer totaal gewijzigd.
-
- Berichten: 1445
- Lid geworden op: 27 Sep 2007, 16:07
- Locatie: Amersfoort
De smaak van het onbekende
Marion Bloem
Brenda, een Surinaamse vrouw, adviseuse bij de Kunstraad, is bezig met het voorbereiden van een omvangrijk diner. Ze heeft 16 mensen uitgenodigd die allen met kunst te maken hebben, als kunstenaar, als ambtenaar, als museumdirecteur of anderszins. Het is een zeer gemêleerd gezelschap, ook wat betreft etnische en culturele achtergrond. Brenda, die koken tot een kunst verheven heeft, probeert zich in te leven in de smaak van elke gast. Al kokend filosofeert zij over kwaliteit, over het begrijpen van andere culturen, over de smaak van het onbekende.
Bij het lezen van deze verrassende novelle liep soms het water me in de mond en ik zou graag bij het (niet beschreven) diner zelf aanwezig geweest zijn.
(Biblion recensie, Conny ten Houten-Biezeveld.)
Paperback | Arbeiderspers ISBN10: 9029502711 | ISBN13: 9789029502719
Marion Bloem
Brenda, een Surinaamse vrouw, adviseuse bij de Kunstraad, is bezig met het voorbereiden van een omvangrijk diner. Ze heeft 16 mensen uitgenodigd die allen met kunst te maken hebben, als kunstenaar, als ambtenaar, als museumdirecteur of anderszins. Het is een zeer gemêleerd gezelschap, ook wat betreft etnische en culturele achtergrond. Brenda, die koken tot een kunst verheven heeft, probeert zich in te leven in de smaak van elke gast. Al kokend filosofeert zij over kwaliteit, over het begrijpen van andere culturen, over de smaak van het onbekende.
Bij het lezen van deze verrassende novelle liep soms het water me in de mond en ik zou graag bij het (niet beschreven) diner zelf aanwezig geweest zijn.
(Biblion recensie, Conny ten Houten-Biezeveld.)
Paperback | Arbeiderspers ISBN10: 9029502711 | ISBN13: 9789029502719
Wittebrood in Rode wijn
leven en eten van Desiderius Erasmus
Diana Dubois
Erasmus leefde in een overgangstijd waarin zich grote veranderingen voltrokken: de uitvinding van de boekdrukkunst, ontdekkingsreizen, de afbrokkelende macht van de kerk, het begin van de reformatie en de invloed van het humanisme in wetenschap en kunsten. Over de eerste achttien jaren van Erasmus is weinig bekend, de eerste hoofdstukken in dit boek zijn dan ook een min of meer geromantiseerde beschrijving. Zijn verdere leven wordt beschreven aan de hand van zijn brievenboeken afgewisseld met recepten uit die tijd, bekend uit kookboeken en -studies.
Het boek is gericht op een breed publiek en aantrekkelijk uitgegeven: dik geplastificeerde rode omslag met een laat-Middeleeuwse voorstelling, de tekst in zwart en recepten in rood op perkamentkleurig papier, geillustreerd met reproducties van schilderijen en etsen uit die tijd, foto's enz.
Met een bibliografie van Erasmus, basireceptuur, verklarende woordenlijsten, verkoopadressen (alle genoemde ingredienten zijn verkrijgbaar). Ook een receptenregister, herkomstverklaring van de recepten, noten onder aan de pagina in rood en een beknopte bibliografie.
(Biblion recensie, C. Verhoeven-van Raamsdonk)
Hardcover | 191 Pagina's | Scriptum ISBN10: 9075812019 | ISBN13: 9789075812015 Vertaald door Bart Leroy
leven en eten van Desiderius Erasmus
Diana Dubois
Erasmus leefde in een overgangstijd waarin zich grote veranderingen voltrokken: de uitvinding van de boekdrukkunst, ontdekkingsreizen, de afbrokkelende macht van de kerk, het begin van de reformatie en de invloed van het humanisme in wetenschap en kunsten. Over de eerste achttien jaren van Erasmus is weinig bekend, de eerste hoofdstukken in dit boek zijn dan ook een min of meer geromantiseerde beschrijving. Zijn verdere leven wordt beschreven aan de hand van zijn brievenboeken afgewisseld met recepten uit die tijd, bekend uit kookboeken en -studies.
Het boek is gericht op een breed publiek en aantrekkelijk uitgegeven: dik geplastificeerde rode omslag met een laat-Middeleeuwse voorstelling, de tekst in zwart en recepten in rood op perkamentkleurig papier, geillustreerd met reproducties van schilderijen en etsen uit die tijd, foto's enz.
Met een bibliografie van Erasmus, basireceptuur, verklarende woordenlijsten, verkoopadressen (alle genoemde ingredienten zijn verkrijgbaar). Ook een receptenregister, herkomstverklaring van de recepten, noten onder aan de pagina in rood en een beknopte bibliografie.
(Biblion recensie, C. Verhoeven-van Raamsdonk)
Hardcover | 191 Pagina's | Scriptum ISBN10: 9075812019 | ISBN13: 9789075812015 Vertaald door Bart Leroy
De geur van brood
Sarah-Kate Lynch
Esme (34) zwoegt in haar drukke huishouden: echtgenoot, zoontje, twee grootouders en een zes verdiepingen tellend huis. Het is in feite ook een vlucht. Hiermee onderdrukt ze een dreigende crisis. In flashbacks, mooi in de roman verweven, worden de aanleidingen voor deze dreiging zichtbaar: het verlies van een zoontje en van de grootmoeder die haar opvoedde. In deze moeilijke levensfase komen ook herinneringen terug aan hoe ze was als negentienjarig meisje. Andere flashbacks tonen Esme tijdens haar eerste liefde met een Franse bakker van wie ze zuurdesembrood leerde maken. Als ze deze verloren liefde weer ontmoet, opent zich haar verleden. Door de bevrijding die dit haar geeft, kan Esme uiteindelijk kiezen voor aanvaarding van de realiteit en haar huidige leven.
Goed en spannend opgebouwde, eigentijdse psychologische roman van een jonge Australische journaliste, eerder bekend door het goed ontvangen "Zalig zijn de kaasmakers".
(Biblion recensie, M. Willard)
Paperback | 334 Pagina's | de Kern ISBN10: 9032509861 | ISBN13: 9789032509866 Vertaald door Ineke van Bronswijk
Sarah-Kate Lynch
Esme (34) zwoegt in haar drukke huishouden: echtgenoot, zoontje, twee grootouders en een zes verdiepingen tellend huis. Het is in feite ook een vlucht. Hiermee onderdrukt ze een dreigende crisis. In flashbacks, mooi in de roman verweven, worden de aanleidingen voor deze dreiging zichtbaar: het verlies van een zoontje en van de grootmoeder die haar opvoedde. In deze moeilijke levensfase komen ook herinneringen terug aan hoe ze was als negentienjarig meisje. Andere flashbacks tonen Esme tijdens haar eerste liefde met een Franse bakker van wie ze zuurdesembrood leerde maken. Als ze deze verloren liefde weer ontmoet, opent zich haar verleden. Door de bevrijding die dit haar geeft, kan Esme uiteindelijk kiezen voor aanvaarding van de realiteit en haar huidige leven.
Goed en spannend opgebouwde, eigentijdse psychologische roman van een jonge Australische journaliste, eerder bekend door het goed ontvangen "Zalig zijn de kaasmakers".
(Biblion recensie, M. Willard)
Paperback | 334 Pagina's | de Kern ISBN10: 9032509861 | ISBN13: 9789032509866 Vertaald door Ineke van Bronswijk
Wat de pot schaft
eten,drinken en snoepen van toen
Frank van Ark
Wat de pot schaft is een boek over kaantjes en macaronipap. Over kliekjesdag en woensdag gehaktdag. Snert en draadjesvlees. Over custardpudding met een dik vel en een boterham met jus. Levertraan en geklutste eieren. Over het soppen van kaakjes en appelmoes. véél appelmoes. En over je toetje eten van hetzelfde bord als de hoofdmaaltijd.
Maaltijden, bepaalde gerechten, geuren, iedereen krijgt zo herinneringen aan vroeger. In dit aardige kijkboek wordt aan de hand van advertenties uit tijdschriften, productfoto's, blik-, pot- en fleswikkels globaal een beeld geschetst van het Nederlandse eetpatroon tussen ca. 1950-1970. Ontbijt, koffietijd, thee-uurtje, woensdag gehaktdag, allerlei producten (Brinta, ranja, pepermunt) passeren de revue. Rolpatronen lagen vast, net als algemeen aanvaarde normen en waarden. De meeste getrouwde vrouwen waren huisvrouw. Met speciale radioprogramma's, tips in kranten, informatie en reclames in vrouwenbladen kwam ze aan haar informatie. Geen exotische restaurants, ingevlogen fruit, groente, vis en vlees. Diepvriesproducten waren in opkomst, net als supermarkten. De bakker, melkboer, groenteman kwamen dagelijks aan de deur, de slager en kruidenier namen eens per week de bestelling op die daarna werd bezorgd. Wie (weer) een beeld wil krijgen van die tijd, kan hier zijn hart ophalen Met enkele oude recepten.
(Biblion recensie)
Hardcover | 64 Pagina's | Uitgeverij Terra - Lannoo ISBN10: 9058976866 | ISBN13: 9789058976864
eten,drinken en snoepen van toen
Frank van Ark
Wat de pot schaft is een boek over kaantjes en macaronipap. Over kliekjesdag en woensdag gehaktdag. Snert en draadjesvlees. Over custardpudding met een dik vel en een boterham met jus. Levertraan en geklutste eieren. Over het soppen van kaakjes en appelmoes. véél appelmoes. En over je toetje eten van hetzelfde bord als de hoofdmaaltijd.
Maaltijden, bepaalde gerechten, geuren, iedereen krijgt zo herinneringen aan vroeger. In dit aardige kijkboek wordt aan de hand van advertenties uit tijdschriften, productfoto's, blik-, pot- en fleswikkels globaal een beeld geschetst van het Nederlandse eetpatroon tussen ca. 1950-1970. Ontbijt, koffietijd, thee-uurtje, woensdag gehaktdag, allerlei producten (Brinta, ranja, pepermunt) passeren de revue. Rolpatronen lagen vast, net als algemeen aanvaarde normen en waarden. De meeste getrouwde vrouwen waren huisvrouw. Met speciale radioprogramma's, tips in kranten, informatie en reclames in vrouwenbladen kwam ze aan haar informatie. Geen exotische restaurants, ingevlogen fruit, groente, vis en vlees. Diepvriesproducten waren in opkomst, net als supermarkten. De bakker, melkboer, groenteman kwamen dagelijks aan de deur, de slager en kruidenier namen eens per week de bestelling op die daarna werd bezorgd. Wie (weer) een beeld wil krijgen van die tijd, kan hier zijn hart ophalen Met enkele oude recepten.
(Biblion recensie)
Hardcover | 64 Pagina's | Uitgeverij Terra - Lannoo ISBN10: 9058976866 | ISBN13: 9789058976864
-
- Berichten: 1445
- Lid geworden op: 27 Sep 2007, 16:07
- Locatie: Amersfoort
Dettie schreef:Wat de pot schaft is een boek over kaantjes en macaronipap. Over kliekjesdag en woensdag gehaktdag. Snert en draadjesvlees. Over custardpudding met een dik vel en een boterham met jus. Levertraan en geklutste eieren. Over het soppen van kaakjes en appelmoes. véél appelmoes. En over je toetje eten van hetzelfde bord als de hoofdmaaltijd.
Oh, heel herkenbaar!! Ik was vroeger gek op kaantjes (eigenlijk nog steeds, maar ja, het is zo slecht....) en ik eet nog heel regelmatig zelfgemaakte snert en heerlijk gesudderd draadjesvlees. En wat de toetjes betreft: wij kregen dat inderdaad op hetzelfde bord; helemaal geen probleem. Vlaschaaltjes kenden wij niet. Eén van mijn broers kreeg het toetje, karnemelksepap (wij noemden dat soep'nbrij op zijn Gronings) zelfs een keer over zijn hoofdmaaltijd heen, toen hij dat niet wilde eten.... Daarna was het bord zo leeg; hij moet het nog horen!
Afijn, folklore uit het hoge noorden anno zo'n 30/35 jaar geleden.
Ken jij ook karnemelksaus Joanazinha? Dat was iets met kaantjes en karnemelk, ik vond het heerlijk maar het klinkt vies.
En kaantjes, hmmmm. En draadjesvlees is nog steeds favoriet hier.
En deden jullie ook met brood de juspan 'uitvegen'?
Of bedelen wie het bovenste laagje van de fles melk mocht (room)?
Dettie
die ook erg kan genieten van de moderne 'fratsen'.
En kaantjes, hmmmm. En draadjesvlees is nog steeds favoriet hier.
En deden jullie ook met brood de juspan 'uitvegen'?
Of bedelen wie het bovenste laagje van de fles melk mocht (room)?
Dettie
die ook erg kan genieten van de moderne 'fratsen'.
Laatst gewijzigd door Dettie op 05 Nov 2007, 19:16, 2 keer totaal gewijzigd.
-
- Berichten: 1445
- Lid geworden op: 27 Sep 2007, 16:07
- Locatie: Amersfoort
Dettie schreef:Ken jij ook karnemelksaus Joanazinha? Dat was iets met kaantjes en karnemelk, ik vond het heerlijk maar het klinkt vies.
En kaantjes, hmmmm. En draadjesvlees is nog steeds favoriet hier.
En deden jullie ook met brood de juspan 'uitvegen'?
Of bedelen wie het bovenste laagje van de fles melk mocht (room)?
Dettie
die ook erg kan genieten van de moderne 'fratsen'.
Karnemelksaus heb ik nog nooit van gehoord en het klinkt ook helemaal niet lekker (zonde van de kaantjes ).
Met brood de juspan uitvegen ken ik niet. En mijn moeder kocht altijd magere of halfvolle melk, daar zat helaas niet zo'n laagje room op. We hebben wel een hele tijd verse melk bij de boer gehaald. Dat begon toen ons dorp door de sneeuwstormen van ergens eind jaren 70 helemaal afgesloten was van alles en iedereen en er dus ook geen winkels bevoorraad werden (en wij, o vreugde, een hele week vrij waren van school). Toen zijn we melk bij de boer gaan halen en dat hebben we nog een hele tijd daarna ook gedaan. Kun je het je voorstellen? De melk werd gekookt, dan laten afkoelen en de room eraf scheppen en daar weer slagroom van maken..... Over de koffie, door de hopjesvla, over de zelfgekookte chocoladevla op zondag et. etc. Op een gegeven moment kon ik geen slagroom meer zien!
Nee, daar kunnen de hedendaagse spuitflessen niet tegen op!
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 128 gasten