T. Mann en H. Hesse: Toch meer overeenkomsten dan gedacht

Van alles en nog wat over boeken, literatuur enz.
(o.a. leesuitdaging 2022)
Roel
Berichten: 992
Lid geworden op: 22 Jul 2004, 12:09
Locatie: Maastricht

T. Mann en H. Hesse: Toch meer overeenkomsten dan gedacht

Berichtdoor Roel » 15 Aug 2004, 13:23

Gisteren stond in de Volkskrant een bespreking van de vertaalde briefwisseling Thomas Mann en Herman Hesse. Voor degenen die het niet gezien hebben of geen Volkskrant lezen, of die nog helemaal geen kennis hebben gemaakt met deze twee grootheden van de Duitse literatuur, volgt hier de tekst.

Beste Hess, beste Mann?

Thomas Mann en Herman Hesse leerden elkaar via hun uitgever Samuel Fisher bij een etentje in 1904 kennen, twee jonge schrijvers die beiden net hun belangrijkste boeken hadden gepubliceerd en wereldberoemd zouden worden. Veel leken zij aanvankelijk niet gemeen te hebben, de stille en bescheiden domineeszoon Hesse uit Zuid-Duitsland en de wereldwijze Mann, telg uit een rijk Noord-Duits koopmansgeslacht.
Hesse schreef veel poëzie en romans als De Steppewolf en Siddharta, werken die gaan over de zoektocht naar het ik en de verzoening met het leven, geschreven in een bloemrijke taal die vooral jongeren nog steeds aanspreekt.
Hesse leverde een grote bijdrage aan de popularisering van oosterse religies in het Westen. Thomas Mann daarentegen geldt met zijn grote romans als De Buddenbrooks of De Toverberg eerder als geniale stilist en nuchtere intellectueel.
Beiden keken terug op een mislukte schoolcarrière. Mann was twee keer blijven zitten en verliet het gymnasium toen hij achttien was; Hesse ging op zestienjarige leeftijd van school. Ze werden van dromerij en traagheid beschuldigd en zagen hun succesvolle schrijversschap als bewijs van het tegendeel, of, zoals Thomas Mann het uitdrukt, als ?sublieme? wraak op de werkelijkheid?.
Hesse verruilde Duitsland al in 1912 voor Zwitserland. Mann moest het land in 1933 verlaten is nooit meer teruggekeerd. Hun uiterst moeizame relatie met Duitsland, die hun levens sterk bepaalde, is een van de belangrijkste thema?s in Hermans Hesse-Thomas Mann ?Briefwisseling dat in vertaling bij uitgeverij Atlas is verschenen.
Mooie, intelligente en vaak ontroerende brieven, geschreven tussen 1910 en 1955. Ze gaan over politiek, oorlog, de eigen werken en het werk van andere schrijvers, ballingschap, muziek en ziektes ? het laatste onderwerp vaker naarmate de twee ouder worden. ?Beste Hessem hartelijk dank voor uw mooie, huiselijke cadeau, dat me helpt de eerste pijnreacties op de kuur te verdragen. Moeilijke dagen zijn het, en beroerde nachten. Ik ben nog nooit ziek geweest en heb grote moeite niet al te beledigd te zijn. Uw Th. M?, schrijft Mann in 1937 op een briefkaart, een medium dat Hesse overigens in een van zijn brieven roemt met de woorden: ?De briefkaart is trouwens een van de beste uitvindingen die Duitsland de wereld heeft geschonken?.
De brieven zijn soms humoristisch, soms persoonlijk en bevatten fraaie psychologische betogen. Vertaler Wil Hansen heeft het Duits voortreffelijk in Nederlands omgezet. Ben je eenmaal begonnen aan deze correspondentie, dan stop je alleen nog voor het bekijken van de foto?s en de informatieve voetnoten en bijlagen. Een groot genot.
Andrea Kluitmann

Atlas; 335 pagina?s; ? 24,90. ISBN 9 7890 4500 631 4

Ik zelf had deze briefwisseling al in het Duits, uitgekomen bij Suhrkamp Verlag vorig jaar al gekocht. Echter nog niet gelezen. Kijk er wel naar uit. Ik ben ook nog altijd bezig in de biografie die Ronald Haymann over Thomas Mann heeft geschreven. Ik ben op een gegeven moment gestopt, omdat ik een bepaalde roman nog niet heb gelezen en dan niet al wil weten hoe het verhaal zal lopen. Iets wat Hesse en Mann ook deelden was hun romantische natuur; hun werk toont dit overduidelijk aan.

Dettie
Site Admin
Berichten: 44090
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Berichtdoor Dettie » 15 Aug 2004, 14:42

Goh Rotor, dat is nou echt zo'n boek wat ik graag zou willen lezen.
Zoals je weet heb ik een heel stuk van de Toverberg gelezen. En van Hesse nog niets maar beiden staan op de lijst.

Er is een tijdje terug een prachtige serie op t.v. geweest over het leven van Thomas Mannn.
Ook van zijn dochter Erica is onlangs een boek uitgekomen.
Heel erg bedankt voor het plaatsen van deze recensie.
Heb het vandaag erg druk maar kom er nog op terug.

Bernadet

tiba
Berichten: 1559
Lid geworden op: 16 Mei 2004, 23:58

Berichtdoor tiba » 15 Aug 2004, 20:06

Heel interessante uiteenzetting, Rotor.

Thomas Mann las ik spijtig genoeg niet, van Hesse wel een en ander, maar het is te lang geleden om me er nog veel van te herinneren.

Tiba.

Roel
Berichten: 992
Lid geworden op: 22 Jul 2004, 12:09
Locatie: Maastricht

Berichtdoor Roel » 16 Aug 2004, 08:47

Hallo Bernadet, Thomas Mann heeft ook nog aardig wat korte verhalen en novelle's geschreven. Die zijn ook schitterend om te lezen. En meer romans dan menigeen denkt. De meeste hebben gehoord van De Buddenbrooks, De Toverberg en Dr. Faustus, maar ook een roman als De bedrogene is een meesterwerk. Jij had toen meen ik ook Koninklijke hoogheid gelezen, is het niet? Lotte in Weimar is ook een amusante roman. Een hele speciale plaats neemt zijn Baas en hond in. De belevenissen die Thomas Mann met zijn hond heeft gehad, heeft hij in een boek gegoten. Voor hondenliefhebbers zo wie zo verplichte kost. Ik ben zelf naast Doctor Faustus (die ik nog dit jaar wil gaan lezen) heel benieuwd naar de 4-delige roman-cyclus Joseph und seine Bruder, die geheel in het joodse milieu afspeelt.
Welk boek van Erica Mann is dat? Dat heb ik blijkbaar gemist.
Ja, ik heb een groot deel van de serie over de familie Mann gezien. Toen die voor het eerst op de Duitse tv is uitgezonden.

Roel
Berichten: 992
Lid geworden op: 22 Jul 2004, 12:09
Locatie: Maastricht

Berichtdoor Roel » 16 Aug 2004, 09:00

Hallo Tiba, Thomas Mann moet je zeker gelezen hebben. Ik zou zeggen begin gewoon met "Der Tod in Venetig" en je wilt meer lezen. Herman Hesse is voor mij een van de grootste ontdekkingen uit de jaren negentig. Echt een schrijver waar ik me helemaal in kan vinden. Daarom heb ik al 15 boeken van Hesse gelezen. Begin gewoon weer aan zijn debuut roman Peter Camenzind en je bent verkocht. Hesse is ook een schrijver ondanks de complexiteit van behandelde thema's waar je heel makkelijk door heen gaat. Als ik een roman van Hesse lees is het net of het licht van een fakkel over de bladzijden wappert. Ik ga zeer binnenkort Hesse herlezen.
En voor de dichter-liefhebbers waar jij ook toebehoort, Hesse heeft ook nog aardig wat gedichten geschreven. Daar heb ik me tot op heden nog niet in verdiept. Alleen pas in de korte verhalen en romans. Ik heb ook nog een biografie over hem liggen, zijn italiaanse reisverslag en natuurlijk hier al genoemd de briefwisseling met T. Mann. groetjes, Roel

Dettie
Site Admin
Berichten: 44090
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Berichtdoor Dettie » 16 Aug 2004, 10:49

Het boek van Erika mann heet Mijn vader, de tovenaar.

Onderstaand de biblionrecensie:

Uit de schitterende docudramaserie 'Die Manns - Ein Jahrhundertroman' die onlangs op tv werd uitgezonden, kennen we politiek cabaretière en journaliste Erika Mann (1905-69) als de intelligente, principiële, lichtelijk neurotische oudste dochter van de grote romanschrijver Thomas Mann. Ze was zijn lievelingskind, dat hem bewonderde maar ook net zo lang dramde tot haar weifelende vader zich begin 1936 eindelijk in een open brief eenduidig uitsprak tegen het nazi-regime. Het is de spannendste episode in de hechte vader-dochterrelatie, waarin Erika dreigde met het verbreken van alle contact.
Aan het eind van zijn leven woonde Erika bij haar vader als zijn steun en toeverlaat en ook na zijn dood wijdde ze zich aan de literaire nalatenschap.
Een rijk boek, dat begint met een lang interview met Erika Mann uit 1968, gevolgd door de briefwisseling tussen vader en dochter; besloten wordt met een nieuwe vertaling van haar herinneringen in 'Das letzte Jahr' (1956) dat een jaar na de dood van Thomas Mann verscheen (de eerdere vertaling, 'Het laatste jaar van Thomas Mann' van C.J.E. Dinaux werd het laatst herdrukt in 1975). Kleine druk.
ISBN 902953088X
Uitgeverij Arbeiderspers BV Uitgeverij D
Euro 27,95

Dettie
Site Admin
Berichten: 44090
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Berichtdoor Dettie » 16 Aug 2004, 10:55

Roel ik vond ook nog dit boek:

Elisabeth Mann Borgese
Tovenaarsdochter


Prijs Euro 20.00

De familie Mann is in de literaire wereld een begrip, niet in het minst omdat de meeste van de zes kinderen van Thomas Mann zuchtten onder het juk van de beroemdheid van hun vader ('de Tovenaar'). Zo niet de jongste dochter Elisabeth, die 'een bijzonder gelukkige jeugd' had en als lievelingskind zelfs in haar vaders boeken als romanfiguur werd opgevoerd.

Elisabeth Mann Borgese beschijft het leven van een sympathieke, getalenteerde en gepassioneerde vrouw die opgroeide in de gegoede artistieke en intellectuele elite van het München tussen de twee wereldoorlogen. Aanvankelijk geschoold als concertpianiste trouwde zij met de excentrieke Giuseppe Borgese met wie zij haar wereldhervormende idealen deelde. Na zijn dood, inmiddels moeder van twee kinderen en schrijfster van enkele boeken, voerde zij actie voor het behoud van de wereldzeeën en verwierf daarmee internationale bekendheid. Als enige vrouw werd zij gevraagd plaats te nemen in de Club van Rome.

Auteur Kerstin Holzer schreef dit prachtige portret van Elisabeth, die bij alle dramatische familieomstandigheden overeind bleef en standvastig haar keuze voor een heel persoonlijke levensweg bepaalde tot op hoge leeftijd.

Extra informatie:
Gebonden, 223 pagina's
Met illustraties
Verschenen: november 2002
Gewicht: 440 gram
Formaat: 223 x 149 x 25 mm
Uitgeverij Balans

Dettie
Site Admin
Berichten: 44090
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Berichtdoor Dettie » 16 Aug 2004, 10:58

Tiba hier een korte recensie van Baas en Hond van Thomas Mann:

Thomas Mann
Baas en hond

Met een nawoord van Martin Ros
Prijs Euro 12,48

Baas en hond is een subtiel meesterwerkje, een idylle, van Thomas Mann over de relatie tussen mens en hond. De baas is in dit geval Thomas Mann die tot op zijn oude dag met honden in de weer is geweest. Thomas Mann hield van zijn hond. Herr und Hund staat geheel in het teken van zijn geliefde viervoeter Bauschen, die altijd rustig ligt te wachten tot zijn baasje bepaalt wat er gebeuren gaat. De baas bepaalt de koers van zijn leven maar deze predestinatie maakt de hond juist ook weer vrij. Met ongehoord humoristische ondertoon zet Thomas Mann in dit boek de feitelijke klank van het karakter van de hond neer.
Thomas Mann heeft dit boek wel een idylle genoemd hetgeen voldoende zegt over zijn verhouding met zijn trouwe huisdier. Een ontzaggelijkvertederend boek.
Alfred Krans, die eerder Hesse voor Aspekt vertaalde, verzorgt de vertaling van dit boek.


Bernadet

Dettie
Site Admin
Berichten: 44090
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Berichtdoor Dettie » 16 Aug 2004, 10:59

Viktor Mann
We waren met z'n vijven
Portret van de familie Mann

Prijs Euro 24.90

De geschiedenis van de familie Mann, waartoe de twee wereldberoemde schrijvers Heinrich en Thomas Mann behoren, is opgetekend door hun jongste broer Viktor. Dit in 1949 voor het eerst verschenen boek is in twee opzichten nog altijd opmerkelijk: als kroniek van een familie die als de "Buddenbrooks" de wereldliteratuur is ingegaan, en als document van de Europese, kosmopolitische geest die het Duitsland gedurende de eerste helft van de twintigste eeuw kenmerkte.

Viktor Mann vertelt talrijke, tot nog toe onbekende wetenswaardigheden over het leven van de broers Heinrich en Thomas Mann en over het ontstaan van hun werken. Ook de personages uit hun grote romans worden onder de loep genomen. De vele afbeeldingen - waaronder portretten van de familie Mann en door Heinrich en Thomas gemaakte tekeningen - maken deze uitgave tot een bijzonder boek.

Oorspronkelijke titel: Wir waren fünf - Bildnis der Familie Mann
Vertaler: Elly Schippers

Extra informatie:
Ingenaaid, 544 pagina's
Met illustraties
Verschenen: oktober 2003
Gewicht: 783 gram
Formaat: 211 x 136 x 50 mm
Atlas

Deze vond ik ook nog!
Bernadet

Dettie
Site Admin
Berichten: 44090
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Berichtdoor Dettie » 16 Aug 2004, 11:03

Roel ik denk dat jij deze ook wel interessant vindt

Thomas Mann
Schopenhauer en Nietzsche


Met een nawoord van Martin Ros
Prijs Euro 14,98

De teksten van Thomas Mann over Friedrich Nietzsche en Arthur Schopenhauer behoren tot de belangrijkste essays uit het werk van de Duitse schrijver. Hij schreef ze op curieuze tijdstippen, over Schopenhauer één jaar voor Hitler zijn oorlogen ontketende en over Nietzsche één jaar na de destructieve nederlaag van Nazi-Duitsland.
Het is opvallend te zien hoe deze zich van conservatief-monarchist tot progressief humanist ontwikkelde schrijver zo gefascineerd was door Nietzsche en Schopenhauer. Inderdaad is gebleken, nu Marx en Hegel zijn afgevoerd, dat deze twee grote denkers overeind zijn gebleven, juist zij die zich anti-academisch opstelden. Het is ook voor de literiare liefhebbers van Thomas Mann van belang deze essays te kennen.

Reeds in De Buddenbrooks is de invloed van het werk van Schopenhauer zichtbaar en tegenover Nietzsche die een voorkeursbehandeling kreeg in het Derde Rijk plaatst Thomas Mann het profiel van de totaal vrije mens en een andere intrepretatie van Nietzsche denken en schrijven. In Doctor Faustus pleitte Thomas Mann voor de vitaliteit en visionaire psychologie van Nietzsche en Schopenhauer, als grondslagen voor de beste Duitse traditie. Martin Ros verzorgt dit indrukwekkende boek van een nawoord.

Oorspronkelijke titel: Thomas Mann - Meine Zeit - Essays

Dettie
Site Admin
Berichten: 44090
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Berichtdoor Dettie » 16 Aug 2004, 11:07

Voor Tiba:

Herman Hesse
De mooiste van Herman Hesse



Prijs Euro 14.50

Hermann Hesse bleef zijn leven lang, tussen het werken aan zijn grote prozawerken door, met grote regelmaat poëzie schrijven. Het leverde een oeuvre op van een kleine duizend gedichten, vaak in een klassieke versvorm en romantisch van karakter. Voor het eerst biedt De mooiste van Hesse de Nederlandstalige lezer een overzicht van de beste gedichten van een auteur die zich laat kennen als een scherp observator.

Vertaler: Koen Stassijns

Dettie
Site Admin
Berichten: 44090
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Berichtdoor Dettie » 16 Aug 2004, 11:12

Van Hermann Hesse heb ik Narziss en Goldmund gelezen, een schitterend boek! Hieronder een korte recensie.

Bernadet

Hermann Hesse
Narziss en Goldmund
De twintigste eeuw 41


Prijs Euro 17.50

Het verhaal over de confrontatie van de intellectuele asceet Narziss en de artistieke gevoelsmens Goldmund speelt zich af in de Middeleeuwen. Narziss maakt Goldmund duidelijk dat hij niet geschikt is voor het leven in een klooster. Goldmund trekt de wijde wereld in, leidt een bewogen liefdesleven en wordt beeldhouwer. Het avontuur blijft hem echter lokken. Wanneer hij in hachelijke omstandigheden verzeild raakt, duikt Narziss op…

tiba
Berichten: 1559
Lid geworden op: 16 Mei 2004, 23:58

Berichtdoor tiba » 16 Aug 2004, 12:45

Hallo Bernadet en Roel.

Een massa interessante uitleg over Mann en Hesse. Bedankt allebei. Ik steek er heel wat van op.
In de poëzie van Hesse heb ik me nog niet verdiept, al heb ik verspreid wel wat van hem liggen. Narziss en Goldmund las ik ook, Bernadet, en was in de wolken! Wat leuk dat juist in de reeks "de mooiste van" de gedichten van Hesse verschenen zijn.
Al die boeken van en over de familie van Thomas Mann lijken me reuze-interessant!!! Om zeker te onthouden!

Groetjes. Tiba.

Dettie
Site Admin
Berichten: 44090
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Berichtdoor Dettie » 16 Aug 2004, 14:08

ja erg he Tiba, ik word er in ieder geval enorm hebberig van en het duurt nog bijna een jaar voordat ik weer jarig ben!

Ik ga ook nog op zoek naar gedichten van Hesse.

Roel
Berichten: 992
Lid geworden op: 22 Jul 2004, 12:09
Locatie: Maastricht

Berichtdoor Roel » 16 Aug 2004, 21:30

Hallo Bernadet, goeie, jij bent echt op strooptocht geweest! Om al die titels bij elkaar te sprokkelen. Heel erg bedankt.
De essays van Thomas Mann moeten ook nog een keer aan de beurt komen. Wat betreft Hesse: Narciss und Goldmund is voor mij ook een meesterwerk, maar er zit een vlekje op. De stijl van Hesse is niet zo sterk als voorheen, hij zwalkt. Lees Peter Camenzind, Unterm Rad, Gertrud en Rosshalde maar en dan zie je wat ik bedoel. Dus stijlitisch is hij niet op zijn best, zit zelf op het randje van sentimentaliteit, maar de thema's en de uitwerking daarvan waren zo groots voor mij, dat ik de stijlistische misser kan vergeven. Daarom toch een meesterwerk.
Zijn ultime werk is Glassperlenspiel. Een pil, die wat vergt van de lezer, omdat het een compleet bouwwerk is, een hele wereld die wordt opgezet. Het is een fascinerend en uiterst rijk boek. Zondermeer zijn beste.

tiba
Berichten: 1559
Lid geworden op: 16 Mei 2004, 23:58

Berichtdoor tiba » 16 Aug 2004, 22:08

Dag Rotor

Glassperlenspiel, hoe heet dat in het Nederlands, Rotor?

En nog een vraagje: ben je ook een poëzieliefhebber en lees je af en toe/vaak poëzie?

Groetjes. Tiba.

Roel
Berichten: 992
Lid geworden op: 22 Jul 2004, 12:09
Locatie: Maastricht

Berichtdoor Roel » 17 Aug 2004, 12:10

hallo Tiba, de nederlandse titel is "het kralenspel" en dit is zijn laatste boek geweest.
Ik ben zelf ook dichter, daar ben ik vroeger zelf mee begonnen. Ik heb meer dan 1500 gedichten geschreven, maar misschien een stuk of 300 hebben waarde, de rest is alleen interessant vanweget het idee. Het moeilijkste van poezie voor mij is de vorm en techniek. Daar lig ik al jaren mee overhoop; de zoektocht naar een eigen vorm blijft voortduren. Ik hou absoluut van poezie heb ook het een en ander staan, maar ik lees er veel te weinig in. Ik bijvoorbeeld compleet werk van Goethe, een bundel van Rimbaud, eentje van Rilke, twee van Neruda en enige anderen. O ja en ik heb ook 4 eeuwen nederlandse poezie van Gerrit Komrij.
groetjes,
Roel

tiba
Berichten: 1559
Lid geworden op: 16 Mei 2004, 23:58

Berichtdoor tiba » 17 Aug 2004, 13:39

Hallo Rotor,
Dat is wel een onthulling. Als je 300 gedichten geschreven hebt die waarde hebben, dan is dat m.i. heeel veel.
Ooit al gepubliceerd?
Je hebt me wel enorm nieuwsgierig gemaakt.

Zelf heb ik het verzameld werk van van Ostaijen, een kanjer van een verzamelbundel van Campert en een van Hugo Claus, een ruime keuze uit de gedichten van Rutger Kopland. Ik constateer dat ik daar weinig in lees, misschien omdat het zo'n dikke boeken zijn of eerder omdat te veel van dezelfde dichter eentonig is. Veel liever lees ik in bloemlezingen en kleinere bundels. Spreekt me veel meer aan.
Voor de rest voel ik me meer en meer aangetrokken tot de Spaanstalige poëzie (in vertaling) en tot de Portugese...., en tot de Latijns-Amerikaanse poëzie in haar geheel. Daar zijn pareltjes in:
Pablo Neruda, Pessoa, Jose Cabral de Melo Neto, Carlos Drummond de Andrade, Homero Aridjis en nog andere. Ik ben er absoluut geen specialist in maar leer bij, en kan ze iedereen aanraden.

Van de Duitse poëzie, de Engelse en Franse ken ik heel weinig (behalve nog van op school: Verlaine, Ronsard,....) eerder uit tijdsgebrek, want je kan niet alles lezen....

Groetjes. Tiba.

Gast

Berichtdoor Gast » 19 Aug 2004, 13:34

Heb met plezier jullie info over Hesse en Mann gelezen. Deze staan al een hele tijd op mijn lijst met "te lezen boeken". Helaas wat in de vergeethoek geraakt, maar door jullie geestdrift weer in herinnering gebracht :idea: . Eens kijken bij de bieb...........bedankt!!
Groetjes
Gery

Dettie
Site Admin
Berichten: 44090
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Berichtdoor Dettie » 19 Aug 2004, 14:11

Pas maar op Gery, voor je het weet is je lijst met "te lezen boeken" eindeloos aan het worden!!

Eigenlijk is Rotor de motor wat betreft Thomas Mann, hij heeft me zover gekregen dat ik De Toverberg ging lezen. Helaas had ik hem uit de bibliotheek en moest hem na 3 x verlengen weer inleveren vanwege een reservering. Het was een gigantisch dik boek waar veel in gebeurde. Maar ik ga het een keer aanschaffen want ik merk dat het verhaal me niet los laat.
Het brievenboek wat Rotor meldde en de boeken die ik hier genoemd heb doen mij ook watertanden! Dus.... ook weer meer boeken op mijn "te lezen boeken" lijstje!! :?

Bernadet

Gast

Berichtdoor Gast » 19 Aug 2004, 14:55

Klopt Bernadet, en mijn lijstje is al zo lang. Maar ik kan het niet laten. Heb al wat gesurfd naar het boek van Herman Hesse (Peter Camenzind), omdat Rotor dit boek aangaf om eerst mee te beginnen. Helaas is dit boek niet in de bieb en volgens mij niet meer te bestellen. Ga nog verder met zoeken...........
De Toverberg heb ik alwel in handen gehad, maar nog niet gelezen.
Hoe kom ik aan meer tijd????????
Groetjes
Gery

Dettie
Site Admin
Berichten: 44090
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Berichtdoor Dettie » 19 Aug 2004, 15:06

Hoe kom ik aan meer tijd????????


haha dat roept bijna iedereen hier!

Dit is wat ik kon vinden over boeken die te koop zijn van Hesse
http://www.boekboek.nl/boekboek/show/id ... page=30185
Peter Camenzind staat er niet bij.
Misschien kan je op marktplaats.nl wat vinden of qoop.

Bernadet

Gast

Berichtdoor Gast » 19 Aug 2004, 15:13

Helaas heeft Marktplaats weinig van Hesse, tenminste niet Peter Camenzind. Bij Boekwinkeltjes wel 2x tweedehands, maar beschadigd en toch nog pittig geprijsd. Nog even verder snuffelen dus.........

Roel
Berichten: 992
Lid geworden op: 22 Jul 2004, 12:09
Locatie: Maastricht

Berichtdoor Roel » 20 Aug 2004, 09:17

Hallo Gery, ik ben blij dat ik weer iemand voor T. Mann en H. Hesse heb kunnen winnen. Deze schrijvers verdienen het om keer op keer te lezen. Als je trouwens het Duits machtig bent, raad ik je de Duitste uitgave's aan. Die zijn in handige paperback formaat uitgekomen met gekleurde kaft. Daar zijn bijna alle Hesse's gewoon verkrijgbaar. Ik heb er toen een stuk toen aangeschaft. Wel kleine letters, waar Bernadet blijkbaar een beetje een hekel aan heeft. (Weet je wat echt moelijk lezen is, gotisch schrift. Ik heb die Ital"anische Reizen van Goethe gotisch schrift; ik kan je zeggen dat is doorzetten geblazen!)
Trouwens in Maastricht in de bib hadden ze wel Peter Camenzind.
groetjes, Roel

Dettie
Site Admin
Berichten: 44090
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:

Berichtdoor Dettie » 20 Aug 2004, 09:48

Ja ik vind het vreselijk lezen die hele kleine lettertjes. Vaak gebeurt dat ook nog bij dikke boeken die ze dan goedkoper op de markt willen brengen. Op zich natuurlijk een goed idee maar voor mij wordt het onleesbaar. Na twee bladzijden beginnen de zinnen door elkaar te lopen en krijg ik tranende ogen van inspanning. Het wordt dan ongeveer zoiets en dat 500 pagina's!!

Ja gotisch schrift is vreselijk lezen. Ik ga eens bij ons in de bib kijken naar Peter Camenzind.

Bernadet


Terug naar “Diversen - proza”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 120 gasten