Pagina 1 van 1
Ben Faccini - De jongen die alles goed wou denken
Geplaatst: 28 Jun 2007, 22:21
door Marjo
Een prachtig boek, zelfs al is het het zoveelste boek over een jongen die anders is dan anderen.
Prachtige taal ook!
Waarom zijn het eigenlijk altijd jongens?
Lees het verslag, klik hier
http://www.leestafel.info/ben-facciniMarjo
Geplaatst: 29 Jun 2007, 08:56
door Dettie
Wat dacht je van Pippi Langkous?
Mooi verslag Marjo.
Dettie
Geplaatst: 29 Jun 2007, 11:47
door Marjo
'Mankeerde' Pippi iets dan? Is zij niet meer een tomboy?? Ik weet niet eens of ik ooit iets over Pippi gelezen heb, dus weet het niet.
Geplaatst: 29 Jun 2007, 12:51
door Dettie
Jij schreef 'die anders is dan anderen' en dat was Pippi zeker!
Dettie
Geplaatst: 29 Jun 2007, 16:43
door Marjo
Ze is inderdaad voor zover ik weet eigenlijk ook een kind dat in de problemen komt doordat ze anders is, maar toch is het voor mijn gevoel heel anders. Bij haar is het positief. Om te lachen. Bij die jongens, zoals in de boeken over 9/11 bijvoorbeeld (ongelooflijk luid, en dat boek van Stan van Elderen) is dat veel minder. Niet echt negatief, maar toch..
Geplaatst: 29 Jun 2007, 21:54
door elviratoverspin
wat een mooie titel...
Geplaatst: 29 Jun 2007, 22:08
door Marjo
the water-breather heet het eigenlijk
Geplaatst: 30 Jun 2007, 21:10
door tiba
Gaat het niet een beetje over de angst die in ieder aanwezig is, en vandaar vaak herkenbaar?
Tiba.
Geplaatst: 01 Jul 2007, 20:57
door Marjo
Nou, hij is wel een erg gevoelig joch.. (nu ben ik zelf het tegendeel denk ik, dus het viel me op.) Zijn broers en vrienden hebben er allemaal geen last van.
Geplaatst: 01 Jul 2007, 21:41
door PetraO.
Daar heb je een punt: waarom gaat het altijd over jongens, die anders zijn dan anderen. Het wordt tijd dat vrouwen eens ontwikkelingsromans over vrouwen schrijven.
Geplaatst: 01 Jul 2007, 23:40
door tiba
Het viel me op in je verslag, Marjo, hoe angstig de jongen is: hij denkt steeds maar dat er iets ergs gaat gebeuren en zoekt middelen om dat te voorkomen. Ik zit nu juist weer volop in de gedichies en ben gedichten van Ben Cami aan het lezen (o.a. een mooi gedicht bij de dood van Jan Walravens). Het valt me op dat een aantal gedichten van hem over angst, zowel van het kind als van de volwassene, gaan.
Ik maakte daarbij voor mezelf de bedenking dat in ieder mens iets daarvan aanwezig is. Wellicht is mijn reactie daardoor ingegeven.
Tja Petra, het gaat inderdaad gewoonlijk over de ontwikkeling van jongens. De meeste auteurs waren/zijn mannen. Misschien dat het daardoor komt?
Tiba.
Geplaatst: 02 Jul 2007, 09:38
door Dettie
Marjolijn Hof heeft het jeugdboek (nou ja jeugdboek) Een kleine kans geschreven over een meisje dat ook probeerde onheil te voorkomen.
Dettie
Geplaatst: 02 Jul 2007, 10:22
door Marjo
Dat klopt ja, maar ik heb het idee dat het bij dat meisje om inderdaad gedachten gaat die iedereen heeft, zoals Tiba bedoelt, en zij zet dat om in daden.
Bij deze jongen zit het in zijn hoofd, hij voelt meer dan anderen, ervaart de dingen anders. Hij uit het ook niet, het blijft in zijn hoofd.
Petra, de 'conclusie' is dat vrouwen meer daadkracht hebben, en jongens, ach...(grapje).
Er zijn wel ontwikkelingsromans over meisjes, maar ik weet er zo gauw geen op te noemen.
Geplaatst: 02 Jul 2007, 12:08
door Dettie
Nee, ik zit ook al te denken maar zou er zo à la minute ook geen kunnen noemen. Ze zijn er vast wel...
Of heeft Marjo gelijk, dat vrouwen meer doeners zijn dan mannen....
*Niet gooien Roel*
Dettie
Geplaatst: 12 Okt 2007, 22:14
door cecile
Ik hou erg van verhalen van personen die 'niet standaard zijn', zal ik maar zeggen.Zo'n mensen zijn veel interessanter toch?Ik ben zelf een ontzettend gevoelig persoontje, mogen jullie best weten, en het is daardoor soms ook heerlijk herkenbaar.Ik denk dat het ook niet echt mogelijk is voor een man een vrouwelijke hoofdpersoon te nemen en andersom, ons brein werkt nou eenmaal veel anders.Cécile.

Geplaatst: 13 Okt 2007, 10:44
door Dettie
Ik vind dit zo'n mooie zin
"Ze huilt van binnen omdat er niets meer is om van buiten om te huilen"
Dettie
die ook behoorlijk gevoelig is

Geplaatst: 13 Okt 2007, 17:45
door Bookiewurm
Even een ballon oplaten:
Ik denk dat het meetal om jongens gaat omdat veel contactstoornissen in werkelijkheid ook bij jongens/ mannen meer voorkomt dan bij vrouwen. Ik geloof uit mijn hoofd iets van 1 op 6. Mogelijk een verklaring...
Geplaatst: 13 Okt 2007, 19:36
door Marjo
Goh is dat zo? Nooit bij stilgestaan dat dat zou kunnen. Ook nog een idee waarom dat zo is?
Geplaatst: 13 Okt 2007, 19:42
door cecile
Misschien omdat vrouwen toch krachtiger zijn....ze gaan eerder een gevecht aan om uit een moeilijke situatie te komen,leggen zich er niet bij neer.(Uitzonderingen bevestigen de regel)Cécile.
Geplaatst: 13 Okt 2007, 19:44
door Marjo
Maar nu ga je er van uit dat een gedragsstoornis een sociale stoornis is. Terwijl toch autisme een afwijking van de hersenen is?
Ik beken dat ik er niet veel van af weet..
Geplaatst: 13 Okt 2007, 20:07
door Dettie
Misschien is dat ook wel omdat van vrouwen aanvaard wordt dat zij emoties tonen en mannen moeten 'stoer' zijn. Die houden eerder iets voor zich met alle gevolgen van dien?
Dettie
Geplaatst: 13 Okt 2007, 20:16
door cecile
Ik ben ook geen expert hoor, maar ik weet wel dat biivoorbeeld autisme veel vaker bij mannen voorkomt.En niet iedereen is 'anders' omdat hij (of zij) zo geboren is,er kan ook iets gebeurd zijn,een traumatische gebeurtenis, waardoor iemand als persoon anders in het leven staat.Borderline is ook iets wat zich manifesteerd na een aangrijpende gebeurtenis.En je hebt ook mensen die geestelijk niet zo veerkrachtig zijn, ik denk dat dat niks te maken heeft met een aangeboren stoornis.Maar je kunt hier heel ver in gaan.Psychische stoornissen zijn zo complex.Cécile.
Geplaatst: 13 Okt 2007, 21:14
door Dettie
Ja precies, psychische stoornissen zijn héél complex en ik waag me eigenlijk ook liever niet aan uitlatingen daarover.
Laten we maar gewoon zeggen 'ieder is zoals ie is'. Niet meer en niet minder.
Dettie
mooi boek
Geplaatst: 04 Jul 2009, 13:06
door raoulhulzink
het is inderdaat een heel mooi boek ik heb em ook helemaal gelezen en ik kon me zelf er wel beetje in terug vinden ook om de reden dat ik zelf op de voor pagina staa maar toen ik zelf klijn was reisden we ook heel veel heen en weer alleen wel in nederland maar goed dat doet er niet toe.
ik raad het echt aan om em te lezen eerste stuk moet je eff door heen komen maar als je dat eenmaal door heen bent en het verhaal snapt dan is het echt een heel mooi boek