Pagina 1 van 1

Maria Orsini Natale - De pastakoningin

Geplaatst: 08 Jan 2007, 17:31
door Marjo
Irene vond er niet veel aan, begreep ik. Ik heb het toch wel met plezier gelezen (onderbroken door andere boeken) vooral omdat het een beeld van die tijd geeft, dat ik helemaal niet kende. Het familieverhaal is niet bijzonder, maar toch wel helemaal Italiaans..

Maria Orsini Natale: de pastakoningin

De naam Orsini kom ik al zoekende op internet steeds tegen in combinatie met pasta. Ook in het boek noemt Maria Orsini een keer die naam als zijnde een pastamaker. Ik kom er niet achter of zijzelf uit die familie komt, en ik kan ook niet vinden of de Nunziata Montosi uit het boek werkelijk bestaan heeft. Het zou zomaar kunnen, want het hele boek is eigenlijk geschiedschrijving.
Vanaf 1849 tot 1945 wordt het leven rondom Napels beschreven. Dat is de tijd voor en na de eenwording van Italiƫ. De tijd van Cavour, Garibaldi en Victor Emanuel, en later Mussolini. Dit speelt wel een rol in het leven van de familie Montosi, maar overheerst niet.
Met meer precisie wordt het proces van pastamaken beschreven: hoe het in het begin helemaal met de hand (en met de voet!) gemaakt werd, en hoe het droogproces en dus de kwaliteit van de verschillende soorten pasta stond of viel met de weersomstandigheden. En hoe de eerste machines kwamen, de eerste fabrieken, en de complexere soorten.. En later de economische terugval.
De pastakoningin is Nunziata Montosi, de adoptief-dochter van Francesca
Montosi. Beetje vreemd is het dan dat er meer pagina's gewijd zijn aan Francesca, en haar omvangrijke familie. Daarmee wordt er ook meer aandacht besteed aan de opkomst van de pastabereiding. Dat is natuurlijk ook veel romantischer: het eerste begin, het succes, het handwerk. Ik ben wel blij met deze keuze: het proces van industrialisatie en economische recessie is vast saaier. Ook is de familie na 1900 zo uitgebreid dat het me duizelt van de namen.
Al met al wel een boek dat ik met plezier gelezen heb.

Marjo