Ronald Peeters - De 'Tilburgse mijmeringen'van Elise van Calcar

Reacties op recensies van, door Leestafelleden gelezen, non-fictie boeken.
Marjo
Berichten: 25828
Lid geworden op: 16 Mei 2004, 21:01

Ronald Peeters - De 'Tilburgse mijmeringen'van Elise van Calcar

Berichtdoor Marjo » 02 Dec 2022, 21:07

'Hier treffen wij weder een van die merkwaardige bomen aan, die nog spreken van de dagen toen het marktveld raadhuis en geregtshof was, toen het ruischend looverdak de volksvergadering dekte, die onder de linden was zaamgevloeid. Het is een lindenboom van wonderbaar fatsoen- niet alleen is zijn ontzettend zwaren stam van zoo zonderlinge gedaante, dat hij aan een zaamgewassen groep van verscheidene stammen doet denken, maar niet minder vreemd is ook het uitschieten zijner reuzenarmen, die rondom gesteund door paal en latwerk zich verbazend wijd uitstrekken. Slechts één enkele tak mogt zijne natuurlijke rigting, zijn aandrift naar boven volgen en zich fier van de aarde verheffen. Te vergeefs wenkte hij sinds eeuwen zijne broederen om zich met hem naar de hoogte op te rigten; te vergeefs strekt hij zich reikhalzend uit naar den hemel, te vergeefs wijst hij gestadig omhoog – zij volgen hem niet – Zoo gaat hij dan onbezweken voort en poogt zelve al hooger en hooger te stijgen, wat ook de twijgen rondom hem belemmere of binde, die allen zoodanig zijn gesnoeid en geleid, dat zij den boom het vreemdsoortig aanzien geven van een ontzaggelijk groote chineesche parasol.’

Ronald Peeters (zelf ook behept met een naam in oude spelling) schreef al meerdere boeken over Tilburg. Dit is wel een heel bijzonder boekje. Het bevat de oorspronkelijke tekst van een klein boekje dat Elise van Calcar schreef in 1850, met daarnaast toelichting over wat ze vertelt en hoe ze het vertelt. Met foto's die voor mij een onherkenbaar stuk Tilburg laten zien. Met een stukje geschiedenis van Tilburg uit die tijd, over koning Willem II, en de rel en verontwaardiging vanuit de katholieke gemeenschap omdat Elise zich ietwat neerbuigend had uitgelaten over katholieke verschijnselen, (zelf was ze protestants natuurlijk) bijvoorbeeld een beeltenis van Maria in de schoolklas (een alleraardigst popje in het blauw).
Behalve dat het natuurlijk voor mij iets zegt omdat het over Tilburg gaat, vind ik de taal die mejuffer Calcar bezigt erg schattig.

Uitgave van Stichting tot Behoud van Tilburgs Cultuurgoed. Tilburgse Historische Reeks 21

Terug naar “Non-fictie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten