Ria laat in de recensie mooi zien dat Ronald Nijboer een thema beschrijft dat door het gebruik van vele bronnen goed het persoonlijke verhaal van zijn opa vertelt en toch de nodige afstand weet te bewaren.
Aanvullend zou ik willen zeggen dat hij er in geslaagd is aan te sluiten bij de groeiende behoefte aan informatie en bij de vragen die er leven bij de kinderen, kleinkinderen: de eerste en tweede generatie van al die voormalige Indiegangers. Er is de laatste jaren meer aandacht voor de context, de beleving en de 'verzwegen woorden ' van al die 125.000 jonge mannen. Het boek van Nijboer ga ik dankzij deze recensie lezen.
Ik verwacht dat Leestafel-forumleden ook interesse zullen hebben in het perspectief van een zoon van een Indieganger, en burger anno 2020.
De Tandem heeft mei van dit jaar de historische biografie uitgebracht:
De tropenjaren van mijn vader dienstplichtig soldaat Hendrik. door
Erik van Meersbergen.Een boek gebaseerd op zijn 400 paginas aantekeningen en daarnaast pasjes, krantjes, foto's. Hij rapporteeert, zonder een dag over te slaan vanaf dag een het vertrek op 4 juni 1947 tot en met de laatste dag, zijn thuiskomst op 27 maart 1950. Ik stel vragen vanuit het kind-perspectief en het burger-perspectief en in tien onderwerpen/hoofdstukken worden de dagen in die tropen invoelbaar, vragen en antwoorden komen boven drijven.
Inhoudsopgave, flaptekst, fragment dagboek, recensies, bestelmogelijkheid op
https://www.boekenbestellen.nl/boek/de- ... ader/37389