Huib Edixhoven & Evelijn van Heuven: Smaakstof

Reacties op recensies van, door Leestafelleden gelezen, non-fictie boeken.
Marjo
Berichten: 26240
Lid geworden op: 16 Mei 2004, 21:01

Huib Edixhoven & Evelijn van Heuven: Smaakstof

Berichtdoor Marjo » 24 Mar 2012, 15:22

Smaakstof
Huib Edixhoven & Evelijn van Heuven

De vormgeving van dit kleine boekje is al heel aantrekkelijk: de opmaak is in mooie frisse kleuren en er wordt gespeeld met ruimte en vorm. Ook de foto’s die in het boek staan zijn mooi van kleur.
Dat alleen al geeft je een goed gevoel. Onder iedere pagina staan allerlei weetjes, leuke, interessante en leerzame. En er staan citaten, neem deze, van Paus Johannes XIII:


'Mannen zijn net als wijn: sommigen verworden tot azijn, maar de besten worden alleen maar mooier op leeftijd.'


De tekst gaat natuurlijk vooral over eten en drinken!
Over smaak valt niet te twisten, zeggen de schrijvers ergens, maar het lijkt er op dat hun tips altijd in de roos zullen zijn.
In vier hoofdstukken leer je veel over wijn. Steeds 25 tips, een per pagina.

Het eerste geeft informatie over de geschiedenis van wijn, over verschillende druivensoorten. Ik wist bijvoorbeeld niet dat de kleur van de wijn bepaald wordt door de schil van de druif en dat je dus zelfs van blauwe druiven witte wijn kunt maken.
Gelukkig lees ik ook dat zelfs al drink je goedkope wijn, daar dus absoluut geen suiker toegevoegd mag zijn, en essences voor een bepaalde smaak, dat mag ook niet. Alles moet puur natuur zijn. Smaak schijnt te ontstaan door de houtsoort van het bewaarvat, Amerikaans eiken geeft een andere smaak dan Frans eiken, en zo verder.
Er wordt zelfs vermeld hoe je het wijnglas moet vasthouden. Niet bij de kelk!

In hoofdstuk twee worden de verschillende soorten druiven onder de loep genomen, die weer leiden tot verschillende soorten wijnen. Ook lezen we waar die druivensoorten geteeld worden.

Hier een puntje van kritiek: boven iedere pagina staan symbolen, waarvan je pas na afloop van de hoofdstuk de uitleg krijgt. Ik geef toe: er staat een zinnetje bij de inhoudsopgave met die mededeling, maar daar kijk je dus makkelijk overheen.
Deel drie gaat in op de combinaties van wijn met bepaalde smaken, zoet, zuur enz. Er staat bij dat het geen wetten van Meden en Perzen zijn, omdat smaken verschillen, maar voor wie toch richtlijnen wil is er deel vier. Dat geeft dan de meer specifieke combinaties weer: asperges met pinot Blanc bijvoorbeeld.
Na het lezen een glaasje? Ja, doe maar, lekker…


ISBN 9789048812875 | paperback | 128 pagina's | Carrera | februari 2012

© Marjo 24 maart 2012

WilV
Berichten: 3306
Lid geworden op: 18 Jan 2005, 21:28

Re: Huib Edixhoven & Evelijn van Heuven: Smaakstof

Berichtdoor WilV » 26 Mar 2012, 14:14

Klinkt lekker allemaal!

Leuk dat het zo mooi vorm gegeven is.
Het oog wil ook wat tenslotte.

Willeke


Terug naar “Non-fictie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten