Boekenarchief W-X-Y-Z

Overal vogelzang
Evie Wyld


Jake Whyte is lang, gespierd en heeft grote handen. Jake scheert schapen. Jake is een vrouw.

Jake woont alleen met haar schapen en hond Dog in een oude boerderij op een Brits eiland. De bewoners hebben respect voor Jake, ze kan werken als een man, maar ze kunnen het niet goed hebben dat ze zich nooit laat zien in de plaatselijke pub.
Af en toe komt Don langs om haar te helpen, voor de rest is ze het liefst alleen.


Jake is namelijk gevlucht, weg van Otto, weg van thuis, weg van Australië, weg van alles. In Brittannië kennen ze haar en haar verleden niet. Een verleden waarvan ze letterlijk de littekens draagt. Maar nu vindt ze elke keer een van haar schapen in het gras, helemaal opengereten of opengesneden? De beesten woorden door iets of iemand gedood. Maar wat of wie doet dat? Ze meldt het bij de politie maar de lokale agent behandelt haar als een dom vrouwtje, ze moet maar eens naar de pub komen of een man nemen, dat doet wonderen... 
Maar de dode schapen zorgen voor onrust, Jake wil weten wie of wat het doet, zal het iemand uit haar Australische leven zijn?


En dan vindt ze een man in haar schuur. Even denkt ze dat hij de schapendoder is. Maar het blijkt een zwerver, een alcoholist. Hij mag die nacht in de schuur blijven slapen. De zwerver is net zo op zijn rust en eenzaamheid gesteld als Jake. Langzamerhand ontstaat er een voorzichtige vriendschap, maar de schapen worden nog steeds gedood...


Ondertussen lezen we met terugwerkende kracht wat voorgevallen is in Australië, te beginnen met Jakes vlucht en te eindigen bij het gezin waarin Jake geboren is. We lezen wie die Otto is. We lezen dat Jake regelmatig naar huis belt zonder iets te zeggen. We lezen welke littekens Jake heeft opgelopen. Laag voor laag, als het pellen van een ui, wordt het verleden van Jake prijsgegeven.


Het verhaal is krachtig, hard, soms bijna wreed maar wel adembenemend. Verleden en heden wisselen elkaar per hoofdstuk af en aanvankelijk was dat even wennen. Ook het teruggaan in de tijd is in het begin verwarrend. De opbouw van de tijd in Australië is wel chronologisch maar dan van heden naar verleden in plaats van andersom. Toch maakt het wel dat je nieuwsgierig blijft en door wil blijven lezen.je wil weten waarom Jake gevlucht is.


Evie Wyld heeft het verhaal een beklemmende, broeierige sfeer gegeven waardoor je constant bedacht bent op iets heftigs dat op het punt staat te gebeuren. Als een rode draad loopt de schapendoder door het verhaal heen. Je vermoedt dingen, zouden het toch die kinderen zijn die altijd rond haar boerderij te vinden zijn? Is het iemand uit Jakes verleden die op deze akelige manier wraak neemt? Is het een roofdier die de schapen zo toetakelt? De lezer zal het weten... of niet?


ISBN 9789044535471 | Hardcover | 285 pagina's| Uitgeverij De Geus | maart 2016
Vertaald door Roos van de Wardt

© Dettie, 21 maart 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER