Boekenarchief W-X-Y-Z

height="167"Overal vogelzang
Evie Wyld

Iemand vermoordt haar schapen. Slacht ze zonder genade af. Is het een vos die haar honger niet langer kan bedwingen? Die haar magere kroost van voedsel moet voorzien? Jake denkt van niet. Ze vermoedt dat een mens de gruwelijke verminkingen op zijn of haar geweten heeft. Misschien zijn het de brutale jongeren wel die haar naroepen als ze hen in haar oude truck passeert. Of is het haar verleden dat haar met rasse schreden inhaalt? Jake weet het niet. Wat ze wel weet, is dat ze nergens veilig is. Ze huilt en vermant zich weer.

Al drie jaar woont Jake op het afgelegen, Britse eiland. Haar schaapskudde en haar hond Dog vormen haar enige gezelschap. Soms staat ze haar buurman Don toe haar uit de brand te helpen. Als een lam in stuitligging ligt bijvoorbeeld. Don moedigt haar keer op keer aan om contact met de eilanders te zoeken. Om eens naar de plaatselijke pub te gaan. Haar eenzaamheid baart hem zorgen. Jake slaat zijn goedbedoelde adviezen in de wind. Ze heeft niemand nodig.

Voor Jake naar Engeland kwam, woonde ze in Australië. Ze werkte als schaapsscheerder en deed met haar gespierde armen en sterke, lange lijf niet voor haar mannelijke collega’s onder. De nachten deelde ze met Greg die eerst een collega en later meer dan dat was. Jake hoopte dat ze aan deze kant van Australië onzichtbaar zou zijn. Dat oom Otto haar daar niet zou kunnen vinden. Oom Otto die haar oom helemaal niet was. Even, heel even, dacht Jake dat ze veilig was.

Wie vermoordt haar schapen? Is het iemand uit haar verleden? Is het een nieuwe vijand? Geheel tegen haar gewoontes in, volgt Jake een advies van Don op. Ze gaat naar de politie. Ze nemen haar niet serieus. Vinden ze haar soms een zonderlinge vrouw? Haar verwilderde uiterlijk dwingt geen respect af. Jake voelt hoe de woede binnenin haar groeit. Het zijn vast die rotjongeren. Jake hoort hoe ze ’s-nachts om haar huis sluipen. Ze roffelen met hun vuisten op de buitenmuren. Ze jagen Jake en Dog angst aan. Elke ochtend controleert ze haar schapen. Zijn ze er nog of is er weer een gedood? Er is zelfs een schaap verdwenen. Alsof het in het niets is opgelost. Is het een vos, een mens of houdt zich iets anders in het duister op?

Dit prachtige boek bestaat uit twee verhaallijnen. Het eerste verhaallijn speelt zich op het Engelse eiland af. In het heden. Terwijl Jake steeds wanhopiger wordt, duikt er een vreemdeling op. Een dronkenlap die stiekem in haar schuur overnacht. Wie is hij en wat wil hij van haar? Jake is bang maar weigert aan haar angst toe te geven.

De tweede verhaallijn speelt zich in Australië af en wordt van achter naar voren verteld. Het begint op het punt dat Jake beseft dat Otto haar gevonden heeft en loopt terug naar het moment dat haar leven een vreselijke wending nam. Ook al speelt auteur Evie Wyld met de tijd en laat ze heden en verleden in elkaar overvloeien, het verhaal is nergens verwarrend. Wel moest ik regelmatig mijn visie op Jake bijstellen. Steeds als ik haar dacht te kennen, dook er een nieuw detail op dat alles veranderde. Juist deze manier van vertellen maakt dit verhaal zo indrukwekkend. Het wordt laag voor laag afgepeld.

Overal vogelzang is hartverscheurend mooi. Jake is stoer en kwetsbaar tegelijk. Hoe is ze bij “oom” Otto terechtgekomen? Waarom belt ze steeds naar haar ouderlijk huis en zwijgt ze als er iemand opneemt? Hoe is Jake haar eenzame zelf geworden? Wat is haar aangedaan? Evie Wyld leert de lezer geduldig te zijn. Niet te snel te oordelen. Hebben we immers niet tegenwoordig altijd meteen een oordeel klaar? We hebben over alles en iedereen een mening. Evie Wyld laat de lezer inzien dat oordelen zinloos is. Dat we bijna niemand goed genoeg kennen om een oordeel te kunnen vellen. Het verhaal van Jake is daar het bewijs van. Overal vogelzang heeft me niet alleen enorm geraakt maar ook nieuwe inzichten verschaft. Een boek om te koesteren.

ISBN 9789044535471 | hardcover | 285 pagina's| Uitgeverij De Geus | maart 2016
Vertaald door Roos van de Wardt

© Annemarie, 13 maart 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER