jeugd 10-12 jaar

altBowi komt in opstand
Deel 7 in de serie Gouden Paarden
Christine Linneweever


Ik kende de Gouden Paarden-serie nog niet, maar als alle boeken zo leuk zijn als deze over Bowi, dan is het een prima serie. Wat er namelijk zo leuk aan is, is dat het grotendeels vanuit het aard zelf, Bowi dus, verteld wordt.
Bowi is een shetlandpony, zwartbont, met een bruin oog en een blauw oog. Vooral meisjes vallen meteen voor hem!


Maar Bowi is ook een pony met een eigen wil, en hij laat niet met zich sollen! Ooit stond hij met vele anderen in de wei bij de oude boer Jacobs. Maar zoals dat gaat: als mensen ouder worden zijn de dieren daar de dupe van: ze werden niet meer zo goed verzorgd. Op het laatst hadden ze nog wel water, maar niets meer te eten. Hun hoeven waren doorgegroeid, en hun vacht was een en al klit. Voor Bowi zijn vooral die hoeven een ramp: hij wil zo graag rennen en draven door de wei, alsof hij vliegt! Maar dat gaat nu niet op die ongelukkige hoeven.


Gelukkig is zijn nieuwe baas iemand die veel verstand heeft van paarden. August verzorgt hem prima, en het komt weer goed met de hoeven. Bowi is nu op Ponywereld, een attractiepark voor kinderen, waar de meeste paarden ingezet worden voor dagelijkse rondritjes met kinderen. Maar August kiest Bowi uit om mee te doen aan de show, en een meisje, Karita, neemt hem mee. Bowi vindt haar een chagrijnig kind, en inderdaad is ze helemaal niet vriendelijk.


‘Bowi, die nog nooit aan een touw met iemand had meegelopen, verstijfde. Wat wil ze? vroeg hij zich af toen Karita een ruk aan het halstertouw gaf. Moest hij nou met haar mee? Hij wilde helemaal niet weg bij de pony’s waarmee hij was opgegroeid.
Toen Bowi bleef staan waar hij stond, probeerde Karita hem mee te sleuren. Meteen werd Bowi zo boos dat hij besloot terug te trekken. Zo hard mogelijk. Hij hing helemaal achterover en was het liefst ook nog achteruitgelopen. Hij plantte zijn voorbeen stevig op de grond. Ook Karita hing met haar volle gewicht aan het touw. Op dat moment kreeg Bowi een idee...’


En wat hij verzint, dat vertel ik lekker niet!


Gelukkig heeft hij niet te veel met Karita te maken, zij zorgt voor Tam-Tam, een pony waar Bowi het ook niet goed mee kan vinden. Met August kan hij evenwel prima uit de voeten. Hij leert allerlei kunstjes, en is heel tevreden met zijn nieuwe leven.
Maar dan wordt August weggestuurd en neemt de zoon van de baas, Hugo, alles over. En dat gaat helemaal niet goed!
En helaas voor Bowi, maar er gaat nog veel meer niet goed, ook al wil de tweeling Yara en Danique hem zo graag helpen!


Hoe alles goed kwam lees je in dit leuke paardenboek, dat ook nog wel over andere dingetjes gaat, maar toch vooral over de paardenwereld.
Doordat de pony’s onderling praten over wat er met hen gebeurt, hoeven er geen lange uitweidingen met uitleg gegeven te worden, en dat werkt uitstekend. Bovendien wisselt dat leuk af met het verhaal van de menselijke personages.

ISBN  9789020622270 |hardcover|224 pagina's|Uitgeverij Kluitman |september 2014
Vanaf 10 jaar

© Marjo, 24 november  2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER