Boekenarchief C-D

Met gesloten ogen
Catherine Cookson


Gevreten heb ik ze vroeger, de boeken van Catherine Cookson. De Tilly Trotter trilogie, Het geslacht Mallen, heerlijk wegzwijmelen bij de liefdesverhalen. En ook haar jeugdboeken zoals John Willie vond ik erg mooi. Maar, zoals dat gaat, je wordt ouder, ingehaald door de werkelijkheid ontgroei je de liefdesverhalen die bijna altijd eindigen bij een huwelijk, terwijl het feitelijk dan allemaal pas begint.
De boeken van Catherine Cookson raakten langzamerhand  uit beeld, nieuwe schrijvers en andere interesses kwamen er voor in de plaats.  En dan krijg je een berichtje dat er een boek van Catherine Cookson uit is dat nog nooit eerder vertaald is in het Nederlands. Of ik het wil lezen.
Daar kun je dan niet anders dan ja op zeggen, alleen al uit nostalgie, maar ook omdat ik toentertijd erg genoten heb van de verhalen van Cookson, zal ik ze nu nog zo mooi vinden?


In dit boek gaat het om een jong weesmeisje Bridget Gether dat door haar grootmoeder Hester Gether is grootgebracht nadat ze haar ouders verloor in de oorlog. Bridget is rijk en lief. Ze is niet beeldschoon maar heeft wel iets wat haar erg aantrekkelijk maakt. Ze is verloofd met Laurence Overmeer, haar jeugdliefde, de man die ze altijd heeft aanbeden. Bridget logeert veel in Balderstone House, bij haar tante Sarah, de moeder van Laurence.
Toch heeft Bridget gemengde gevoelens over haar aanstaande man. Hij kan snel kwaad worden en is dan niet erg vriendelijk, zelfs erg hatelijk en neerbuigend. Ze weet dan niet goed hoe ze moet reageren op hem en hoopt dat die buien in hun huwelijk wegblijven.


Er gaan geruchten dat Laurence een affaire heeft met een beeldschone getrouwde vrouw. Maar Bridget wil het niet geloven en blijft in haar eigen dromerige wereldje leven waar alleen maar ruimte is voor prettige dingen én haar grote liefhebberij schilderen, waar ze een natuurtalent in is.
Nog een paar weken en dan zal ze met Laurence trouwen. De bevriende Londense arts John houdt zijn hart vast, evenals Bruce de buurjongen, die Bridget erg graag mag. Deze laatste is het die het meisje ook waarschuwt dat de affaire van Laurence nog steeds niet over is.
Hij weet haar te overtuigen en Bridget blaast tot ontzetting van Laurence en zijn ouders het huwelijk af.
Wat volgt is een echt Catherine Cooksonverhaal, vol gebeurtenissen en verwikkelingen die je met nieuwsgierigheid volgt.


Het is geen literatuur maar ontstijgt zeker het damesromannetjes gehalte. Het verhaal gaat niet heel diep en zal ook niet blijven hangen maar het leest, net als vroeger, weer lekker weg. Het is zo'n boek om buiten in het zonnetje met een heerlijk glas koel vruchtensap binnen handbereik in één keer uit te lezen, echt een vakantieboek.


Catherine Cookson (1906 - 1998) begon pas te schrijven op haar vierenveertigste, maar groeide uit tot een van de meest gelezen en succesvolste schrijvers van romantische boeken ter wereld, met een oeuvre van meer dan honderd titels. Ze overleed enkele dagen voor haar tweeënnegentigste verjaardag.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789022566589 hardcover 207 pagina's Uitgeverij Boekerij juni 2014
Vertaald door Hanneke van Soest

© Dettie, 4 juli 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER