Non-fictie jeugd

Walvissen


Een nieuw deel uit de willewete serie. In deze serie worden allerlei onderwerpen besproken die te maken hebben met o.a. de natuur, de planeten, geschiedenis of wat je allemaal kunt gaan bekijken of doen (bijv. naar dierentuin of museum).
Elk deel heeft een vaste opbouw. Eerst is er een algemeen gedeelte en dan begint de uitleg en toelichting. In het midden zit een mooie uitklapplaat en aan het eind van het boek staan vragen.


In dit boek wordt verteld wat een walvis is, hoeveel soorten er zijn, hoe ze er uit zien enz.
Walvissen zijn in te delen in twee groepen: tandwalvissen en baleinwalvissen. De baleinen zitten in de bek en werken als een soort omgekeerde zeef.
Ze nemen een hap zeewater vol kleine diertjes en duwen vervolgens het zeewater door de baleinen uit hun bek. Zo blijven de kleine diertjes over die ze naar binnen slikken.
De verschillende walvissen eten verschillende dingen. Potvissen zijn bijvoorbeeld gek op inktvis. Baleinwalvissen eten vis, plankton en heel kleine kreeftjes, die krill worden genoemd.


Ook als een walvis niet boven water komt kun je hem herkennen aan de manier van water spuiten. Een blauwe vinvis spuit het water uit zijn spuitgaten recht omhoog, een potvis spuit het water opzij. Ook aan de manier van duiken kun je een walvis herkennen. Een potvis duikt anders dan een bultrug.
Verder wordt op een kaartje getoond waar walvissen voorkomen en hoe ze leven en 'praten' met elkaar.
Helemaal achterin staan twee liedjes over een walvis en hoe je van papier een walvis kunt vouwen en natuurlijk de vragen.


Al met al weer een erg leuk en informatief boek, je komt echt veel te weten over walvissen.
De afbeeldingen zijn speels en erg mooi gemaakt.


ISBN 978-9044813999 Hardcover 32 pagina's Clavis (In samenwerking met Naturalis) december 2010
Formaat: 250 x 260 mm Vanaf 4 jaar 

© Dettie, 30 januari 2011

Lees de reacties ophet forum en/of reageer, klik HIER