jeugd 13-15 jaar

altAan de rand van de stilte
Anneriek van Heugten


‘Het was op 6 november 2014 tweehonderd jaar geleden dat in Dinant Adolphe Sax werd geboren als oudste zoon van een instrumentenbouwer en eigenaar van een fabriek voor blaasinstrumenten in Brussel. Vader Sax was tevens hofleverancier voor het Huis van Oranje.Dankzij de vorming van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden kort daarvoor is de uitvinder van het fenomenale blaasinstrument dus een Nederlander!’


Leuk om te weten... maar nog leuker is het verhaal dat Anneriek van Heugten ons vertelt over de periode dat Adolphe Sax probeerde in Frankrijk een voet aan de grond te krijgen, na de mislukking in Brussel. Sax vindt een nieuwe manier van boren uit, waardoor de klanken voller worden. Het technische gedeelte daarvan laat ik maar zitten...


Anneriek van Heugten voert een jongeman op, de zoon van een instrumentenmaker, een van de velen waar in Parijs aan het einde van de negentiende eeuw vol mee zat. Men had geen radio, geen televisie, laat staan de moderne media, dus was live muziek, en dan wat wij klassieke muziek noemen, hetgeen waar mensen mee vermaakt werden.
Patrice wordt opgeleid om klarinetspeler te worden; zijn oudere broer zal zijn vader opvolgen. Patrice is een niet onverdienstelijk speler, dus hij kan met veel studeren ver komen.


Maar het rommelt in Parijs: er is een buitenlander neergestreken die denkt dat zijn instrumenten beter zijn dan die van de Parijse instrumentenmakers. Ze zullen het die Belg wel even inpeperen dat hij niet gewenst is. Als Patrice, nieuwsgierig als hij is, het geluid van de saxofoon hoort, is hij verkocht: dat instrument wil hij bespelen. Aanvankelijk lijkt daar niets van te komen, zijn vader is behoorlijk anti-Sax. Maar dan krijgt hij toch toestemming, onder voorwaarden: hij moet spioneren.
Het bevalt hem niet, maar ja, die saxofoon trekt hem.


Adolphe Sax krijgt naast die spionage te maken met diefstal, met brandstichting, met verraad van zijn personeel, het is een wonder dat wij heden ten dage het geluid van de saxofoon nog kunnen beluisteren. Overigens maakte hij ook andere instrumenten, en ook deze waren beter dan die van de andere instrumentenmakers.
Kwaliteit overwint dus! En dit boek vertelt op een heel leuke manier over de manier waarop dat lukte. Met avontuur, en wat romantiek erbij: een leuk boek. Met aan het einde nog even een toelichting over wat er wel en niet fictief is.


ISBN 9789044823233 | Hardcover | 188 pagina's | Uitgeverij Clavis | oktober 2014
Leeftijd vanaf 13 jaar

© Marjo, 18 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER